La trilogia de fotògrafs ripollesos del segle XX que es va iniciar amb Miquel Tubau i va continuar amb Jesús Mauri, es tanca ara amb un nou llibre d'OM Editorial dedicat a Manel Parés.

En el cas de Tubau es cobria l'etapa dels anys 40, amb Mauri la dels 20, i el Parés d'aquesta darrera obra es revisiten les dècades dels anys 60 i 70.

L'editor, Oriol Molas, destaca de Manel Parés que era un fotògraf «enamorat de Ripoll» que deixa testimoni d'un temps sense pretensions artístiques però amb un remarcable esperit documental.

Això, afirma, es pot constatar en el gran nombre d'equipaments nous que s'hi retraten durant la fase de construcció, però també abans que s'iniciessin les obres.

Les primeres fotografies de Parés van ser com a aficionat mentre treballava com a fuster a l'empresa La Preparación Textil SA a la dècada dels cinquanta.

Havia nascut al municipi occità de Maruèjols el 1932, a causa de les adhesions sindicals del seu pare, que va tornar posteriorment a Ripoll, d'on era originari.

No va ser fins el 1961 que va obrir una botiga al carrer Sant Pere, on es va estar fins a la seva jubilació el 2008.

Instigat per Eduard Soler

El mecenes industrial i veí de Parés Eduard Soler va ser l'instigador perquè aquest deixés la seva feina a la tèxtil i es dediqués exclusivament a la fotografia.

Manel Parés va morir fa tres anys, l'onze de setembre de 2014.

El llibre, inclòs a la col·lecció Fotògrafs de poble, es divideix entre la producció paisatgística urbana i els reportatges socials. També inclou un breu capítol dedicat a Miquel Parés, fill de Manel i també fotògraf, guanyador de tres premis Lux.