El pianista Joaquín Achúcarro obrirà la 37 edició del Festival de Torroella de Montgrí, acompanyat per l'Orquestra Simfònica del Vallès, en un concert que tindrà lloc el 29 de juliol a l'Auditori Espai Ter de la població empordanesa.

El festival, organitzat per Joventuts Musicals de Torroella, oferirà aquest any entre el 28 de juliol i el 20 d'agost catorze concerts, més un de familiar, als quals se sumaran una vintena més del Fringe, dedicat al talent emergent.

Una de les novetats, va anunciar ahir Albert Bou, president de Joventuts Musicals de Torroella, és l'adhesió del Festival al programa 'Apropa cultura' per «oferir entrades a preus reduïts als col·lectius en risc d'exclusió social».

La directora del festival, Montse Faura, va dir en la presentació que «el protagonista d'aquesta edició serà Joaquín Achúcarro, que ha actuat de forma ininterrompuda en les últimes 25 edicions del festival».

Achúcarro interpretarà el Concert per a piano i orquestra en La menor d'Edvard Grieg i Nits als jardins d'Espanya de Manuel de Falla amb la Simfònica del Vallès dirigida per Rubén Gimeno.

El concert de clausura, el 20 d'agost, serà un homenatge a Achúcarro protagonitzat per quatre dels seus millors deixebles: l'italià Alessio Bax, la canadenca Lucille Chung i els espanyols Marta Espinós i Daniel del Pino.

Un any més, la música antiga tindrà un protagonisme en la programació del festival, amb set concerts que giraran entorn de tres compositors, Bach, Monteverdi i Telemann.

A més del concert inaugural, la música de Bach serà present en el preàmbul del 28 de juliol amb el jove clavecinista francès Benjamin Alard, que interpretarà les Variacions Goldberg.

L'Academy of Ancient Music participarà en un concert el 14 d'agost per commemorar el 250 aniversari de la mort de Telemann; i el conjunt francès Ensemble La Fenice, al costat del seu director Jean Tubéry protagonitzaran el 6 d'agost amb un triple concert el Dia Monteverdi.

L'obra del compositor torroellenc Josep Ferrer (1835-1916) reviurà a la seva població natal recuperada de l'oblit pels joves guitarristes alemany Jens Franke i noruec Jorgen Skogmo en el meorial Ernest Lluch (2 d'agost).

També actuarà la prestigiosa Academy of Saint Martin in the Fields i es presentarà un Stabat Mater. The Vivaldi Project, reinterpretació contemporània d'aquesta peça de Vivaldi proposada per Soqquadro italià.

La programació es completa amb el viatge musical de Jordi Savall pel Nou Món amb el concert Folies Antigues & Criolles.