Una trentena d'estudiants de l'Institut Puig Cargol de Calonge-Sant Antoni portarà a terme pràctiques arqueològiques a la Vil·la del Collet. L'institut i el Laboratori d´Arqueologia i Prehistòria de l´Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona han establert una col·laboració per a la campanya que va començar el 2 de maig. Excavaran i col·laboraran en la restauració d'un mosaic trobat l'any passat.

La campanya d´excavacions arqueològiques té una durada de quatre setmanes i és fruit d´un conveni de col·laboració signat entre l´Ajuntament de Calonge i el Laboratori de la Universitat de Girona, i que s´integra en el marc del programa quadriennal de projectes de recerca en arqueologia impulsats i subvencionats per la Generalitat de Catalunya.

En l´actual campanya hi participen estudiants de postgrau i màster de la Universitat de Girona dirigits per Lluís Palahí.

L'objectiu és apropar els estudiants al món de l'arqueologia i al treball de camp, però sobretot, acostar-los al seu patrimoni, per tal que el valorin i aprenguin a protegir-lo i conservar-lo, remarquen des de la UdG. Les pràctiques es desenvoluparan al llarg de la segona setmana del mes de maig, a les tardes, per no afectar els horaris lectius.

Paral·lelament als treballs arqueològics es realitzaran les tasques de restauració del paviment de mosaic trobat durant la campanya del 2016. Aquest serà extret i restaurat a laboratori, sota la direcció del restaurador David Mallorquí, ha informat la UdG, "col·locant-lo sobre una superfície portàtil que ha de permetre posteriorment la seva reubicació in situ o la seva exposició en un espai adequat".

El jaciment, situat en una petita elevació molt propera a l´actual línia de costa constituïa en època antiga una petita península que s´endinsava dins el mar, al damunt de la qual es va construir la vil·la. Fa alguns anys, en un espai molt proper es va excavar una important terrisseria romana, dedicada a la fabricació d´àmfores pel transport i comercialització de vi. La zona actualment en estudi constituïa la residencia del propietari de la terrisseria.