Els estudiants de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona (UdG) Jordi Tur i Maria Gómez han guanyat un concurs d'idees organitzat per les empreses Ecoembes i Recipap.

El repte era dissenyar un sistema per a contenidors de paper i cartró, de tipus iglú, que contribuís a disminuir els furts i evitar els accidents a què s'exposen els infractors.

La seva proposta va quedar finalista, l'any passat, entre els 96 projectes presentats. Finalment, ha resultat guanyadora conjuntament amb la idea de l'estudiant de l'Escola Politècnica Superior d'Àvila (Universitat de Salamanca), Juan Carlos Sampedro.

Els tres estudiants van presentar el mateix disseny d'un dispositiu de tancament que dificulta o impedeix l'accés a l'interior del contenidor.

La idea de Jordi Tur i Maria Gómez va passar a la fase de fabricació de prototips, així com la resta de cinc solucions finalistes. Aquests prototips es van provar durant l'any passat mitjançant experiències pilot a Madrid, Leganés, Getafe i Barcelona.

Després, el grup de treball format pels promotors del concurs i les empreses fabricants col·laboradores es va reunir per seleccionar les propostes guanyadores.

L'altra categoria, que premiava solucions de contenidors de càrrega lateral, va quedar deserta.

El concurs ha estat motivat per una problemàtica apareguda en els últims anys a l'Estat i que Recipap i Ecoembes volen contribuir a pal·liar. Es tracta de la disminució de les quantitats recollides de paper i cartró, derivada dels furts en els contenidors instal·lats a la via pública. A més, en alguns casos, aquests furts han ocasionat lesions de diversa consideració als infractors.

Presentació a Girona

Els estudiants Maria Gómez i Jordi Tur van presentar ahir el seu projecte a l'Escola Politècnica Superior de la UdG.