Un mural de Bansky sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) va aparèixer avui a la façana d'un edifici de la ciutat anglesa de Dover, a la primera manifestació del misteriós artista britànic sobre el "brexit".

Els seus representants han confirmat avui l'autenticitat de l'obra, que mostra a un treballador metal·lúrgic enfilat a una escala sobre la qual tracta d'eliminar amb un martell una de les estrelles daurades de la bandera blava comunitària.

El mural es pot veure a la façana de l'edifici "Castle Amusements" de Dover, situat al costat de la terminal del ferri que uneix Regne Unit amb França pel Canal del Desonor, al sud d'Anglaterra.

Els mitjans britànics interpreten avui la pintura rebuscant a la pàgina web de la Unió Europea, on s'explica que les estrelles de la bandera "representen els ideals d'unitat, solidaritat i harmonia entre els pobles d'Europa".

L'estrella que tracta de retirar el treballador se suposa que correspon al Regne Unit, on la primera ministra, la conservadora Theresa May, ha obert un complicat procés negociador amb els seus socis comunitaris per establir els termes d'aquest divorci.

Des del referèndum sobre el "brexit" del passat 23 de juny, Banksy, compromès amb diferents causes a través del seu art, havia estat en silenci, però aquesta manifestació arriba quan han augmentat les tensions entre Londres i Brussel·les, al començament de les seves converses .

La qüestió de la sortida del Regne Unit també s'ha convertit en el tema central de les eleccions generals anticipades convocades per May per al pròxim 8 de juny, en què parteix com a gran favorita per mantenir-se al capdavant del Govern britànic.

L'elecció de Dover per Banksy no sembla casual, doncs a més de mirar directament al continent europeu, connecta les seves ferris amb la localitat francesa de Calais, on l'artista ja va pintar un mural en el seu camp de refugiats a 2015.

Aquella obra mostrava al fundador d'Apple, el mort Steve Jobs, ja que el seu pare biològic havia estat un immigrant sirià.

Un any després, Bansky va tornar a pronunciar-se sobre aquest tema amb un altre mural a l'ambaixada francesa a Londres, amb el qual va denunciar l'ús de gasos lacrimògens contra els refugiats del camp de Calais.