El Museu de la Mediterrània de Torroella va inaugurar dissabte l'exposició Epigènesi, de Guillermo Basagoiti, un projecte escultòric molt contundent on l'artista busca que l'espectador retrobi «una sensació perduda, una sensació de benestar antiga».

La mostra està formada per una col·lecció a través de la qual es poden percebre les diferents modalitats de l'escultura. Des de peces de gran format de fusta i ferro, a estructures flotants i jocs escultòrics. Un conjunt de peces que criden a l'espectador a interactuar amb l'art. La poesia d'Agustí Oliveres també hi serà present, projectada sobre les escultures de Basagoiti.

Guillermo Basagoiti és un artista «autodidacte» nascut a Madrid el 1972, que es va criar a Astúries i actualment resideix a Palau Sator. Des de ben petit va viure envoltat dels artistes que exposaven a la Fundació Museu del pintor Evaristo Valle, familiar de l'escultor.

« Epigènesi és un projecte artístic on he emprat materials que m'eren molt familiars com la fusta, el ferro, o el color blau cobalt», explica l'artista. «Cada peça és un autoretrat psíquic que neix de l'esforç titànic que m'impulsa a crear aquestes obres. Tot això em remet amb molta força al meu origen. Reconec en cada peça significats que condicionen la meva particular realitat. Les obres surten a l'exterior des de l'impuls creatiu, elles componen el llenguatge amb el qual m'expresso».

Cada escultura que compon Epigènesi pot recordar a un organisme viu format per multitud de pals de fusta. Cada pal de fusta té un sentit propi i porta una informació única que cada espectador pot reinterpretar. El color blau cobalt acompanya l'espectador durant tota l'exposició, un blau que porta molts records d'infantesa a l'artista i que combina amb el seu microcosmos de pals particular.

Darrere cada peça hi ha un important treball de recerca i molta experimentació. La força física ha estat molt present durant tot el procés creatiu i ha sigut necessari per al desenvolupament i la transformació de les peces tot aconseguint peces molt potents que no deixen indiferent.

L'exposició aporta variacions respecte a la mostra ja exposada anteriorment a Espai Tònic, de Vulpellac, on Basagoiti té el seu taller. També s'ha editat un catàleg que acompanya l'obra i que ajuda l'espectador a endinsar-se més en el món de Basagoiti. La mostra, que es podrà visitar fins al 10 de juliol a l'Espai Montgrí, del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, forma part del cicle d'art contemporani Camins Propers 2017, comissariat per l'artista local Mar Serinyà, a través del qual es volen donar a conèixer artistes que viuen i treballen al nostre territori.