RCR Arquitectes va ser guardonat el passat 1 de març amb el premi Pritzker, que s'equipara al Nobel d'Arquitectura i és el reconeixement més destacat en aquest àmbit. L'estudi està format pels arquitectes Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, que fa 30 anys que treballen junts amb Olot com a base d'operacions. L'anunci fet per Vila i Forcano arriba deu dies abans que l'estudi rebi el premi en una cerimònia a Tokio.

El conseller ha explicat que aquesta "no és una decisió discrecional", sinó que es fa perquè el premi "els posiciona de forma molt rellevant" i per això s'ha parlat amb tot el sector, com ara col·legis professionals o escoles d'arquitectura, "perquè prenguin consciència i comparteixin la decisió". L'Institut Ramon Llull s'ha encarregat de consensuar aquesta decisió i "tot el sector de l'arquitectura pràcticament està d'acord", ha dit Forcano, que ha explicat que també veuen bé la proposta totes les institucions que formen l'IRL.

Així, a l'espera que la Biennal aprovi la proposta, RCR Arquitectes s'encarregaran de l'orientació artística del pavelló català i hauran de triar qui n'és el comissari.

Algunes de les obres més recents de l'estudi són la biblioteca De Krook de Gant, a Bèlgica, i el Centre d'Art 'La Cuisine', al castell de Nègrepelisse, a França. A nivell internacional, també són autors de construccions a Dubai o Bordeus.

Entre moltes altres construccions a les comarques gironines, són responsables de la llar d'infants 'El petit compte', la Facultat de Dret de la Universitat de Girona (UdG), l'IES de Vilartagues de Sant Feliu dee Guíxols, el restaurant Les Cols d'Olot, les Caves Bell-lloc de Palamós i l'Estadi d'Atletisme d'Olot. A Barcelona, són autors de la Biblioteca Sant Joan Antoni-Joan Oller al barri de Sant Antoni.

Des del 2008, RCR Arquitectes treballa des d'una antiga foneria situada al carrer Fontanilla de la capital de la Garrotxa. La fàbrica havia estat una de les més potents de Catalunya, però l'edifici estava tancat feia més de 20 anys. Ells mateixos van disse yar el projecte de rehabilitació de l'espai.