L'artista català Antoni Abad va presentar ahir La Venècia que no es veu, una iniciativa que ofereix un recorregut multisensorial de la ciutat dels canals en col·laboració amb persones invidents que expliquen com la perceben.

Els telèfons mòbils desenvolupen un paper fonamental en aquest projecte i serveixen per elaborar una «cartografia sonora i geolocalitzada» de Venècia a través d'una aplicació específicament creada en part per persones cegues i oberta a tots els usuaris.

«L'objectiu del projecte és crear un mapa de la ciutat que no es veu a través de registres d'àudio fet per participants que són cecs o que tenen baixa visió i tots col·laboren en aquest mapa», explica Abad.

«Pot semblar un contrasentit que en una biennal d'arts visuals presentem un projecte que no es veu, però vull afegir aquí que també aquesta presència catalana a la Biennal de Venècia parteix d'un pressupost diferent», afegeix.

Abad explica que «no es tracta d'exportar l'art que es produeix a Catalunya, sinó que es tracta d'arribar aquí i treballar al territori, amb els participants locals, amb totes aquestes institucions adherides, com és l'Ajuntament, la Unió de Cecs o la xarxa de centres cívics».

La intervenció de l'artista sobre la ciutat s'emmarca a la mostra Catalonia in Venice 2017, que és la cinquena ocasió en la qual Catalunya participa en un esdeveniment col·lateral de la Biennal d'Art de Venècia, que demà dissabte s'obrirà al públic.

Comissariat per Mery Cuesta i Roc Parés, organitzat i produït per l'Institut Ramon Llull, el projecte presentat ahir a la premsa a Venècia utilitza una aplicació específica, BlindWiki, que és accessible a tothom. Aquesta aplicació «permet registrar i publicar impressions sobre qualsevol racó de la ciutat i escoltar-les en qualsevol moment».

L'aplicació ha estat creada sota la direcció d'Abad i les gravacions han anat sent geolocalitzades des del febrer passat, durant les visites setmanals que l'artista ha coordinat amb l'experta en art i accessibilitat Valeria Bottalico.

En total hi ha ara 63 persones que hi han contribuït, gent que viu a Venècia i també a d'altres ciutats, en un projecte que, ha subratllat Abad, «està obert a la participació de tothom».

La presentació d'Abad ha seguit a la que el pavelló d'Espanya va fer dimecres als terrenys propis de la Biennal d'Art, on un altre artista català, Jordi Colomer, és l'autor de la instal·lació Uneix-Te! Join us!

La Biennal d'Art de Venècia acull aquest any la participació de 120 artistes i 87 pavellons nacionals i compta amb nombroses exposicions paral·leles. Estarà oberta fins al mes de novembre vinent.