Sota el nom de Biflats es presenta una formació musical de cobla ampliada amb bateria, percussió i veu, que té per objectiu exportar el so característic de la cobla catalana al compàs festiu de ritmes llatins, la cúmbia, i ritmes balcànics.

A diferència dels concerts de música de cobla, que asseuen la gent a la platea del teatre, Biflats s'ofereix a les festes majors per «fer saltar i ballar el públic», afirmen Edgar Massegú i Xavi Pendón.

Aquest és un projecte coral, sense líder, que s'alimenta de les aportacions de 23 músics, i que té com a membres més visibles els gironins Edgar Massegú (lletrista, percussionista i grafista) i Xavi Pendón (compositor, clarinet i tenora, a més de portar la batuta).

La seva sortida a l'aparador és el disc Catalan fanfare!, 16 temesde to humorístic d'inspiració rural, com El bou de Portbou, que obre l'àlbum, i juga amb les paraules «bou» i «mula», que en una zona fronterera es relacionen amb els que la intenten creuar amb «pilotes dins el ventre» i poden topar amb «la Gendarmerie!».

O Pèl a les aixelles, el segon tema, que fa: «El pèl a les aixelles s'ha immolat, per culpa de la indústria de la bona olor». Tot plegat a un ritme festiu amb so de trompetes i percussions pròpies dels grups de fanfares o xaragues dels països de l'est, amb les quals s'han inspirat.

«El nostre objectiu és difondre arreu el so de la cobla que, ben aviat, quan aquest sigui un país nou, podrem mostrar al món com el 'so Catalunya'», afirma Massegú, que es va donar a conéixer fa uns anys amb el grup Pulpopop.

El naixement d'aquesta mena de formació de cobla llatinitzada té a veure amb l'encàrrec que Xavi Pendón va rebre dels geganters de Blanes de crear un tema de ball. Per això, bona part dels músics de Biflats són de Blanes.

«Jo estudiava amb Albert Guinovart i ell ens va animar molt decididament a tirar endavant el projecte», afirma Pendón.

L'àlbum inclou temes cantats en castellà com Coucou o Qué dolor!, i la peça tradicional catalana Muntanyes del Canigó, entre alguns enregistraments estrictament instrumentals però no per això menys animats, amb aires entre sardana i música de circ.

L'enregistrament s'ha fet a diferents estudis de gravació, entre ells el Soundclub de Salt, el Kápita Recording Studio de Blanes o el 5grama de Girona.

Completen la formació el següents músics: Marcel Dalmau, Adrià Dilmé (dels banyolins Germà Negre), Joan Gómez, Adrià Sánchez, Jordi Casas, Xavier Santandreu, Jordi Guixé, Ferran Miàs (reconegut tenorista), Raül Gallego, Jordi Sacristán, Darío García, Eduard Prats, Gerard Serrat, Eloi Planiol, Miguel Ángel Gracia, Oscar Bas, Moisès Hidalgo, Pep Sànchez, Pel Solà, Adrià Bauzó i Lluís Costa.

Actuacions

Biflats ha ofert una actuació a Reus i ara preveu entrar al circuit de festivals, on té lloc una formació de cobla. Tenen previst actuar a la Fira de la Mediterrània de Manresa a l'octubre i també a Blanes al juliol, entre molts altres concerts que ja tenen emparaulats o tancats.