Club Editor té previst publicar fins a l'any 2019 els contes complets de l'escriptora escalenca Víctor Català, pseudònim de Caterina Albert, prop d'un centenar, en tres volums diferents, a més de les proses autobiogràfiques de Mosaic. Impressions literàries sobre temes domèstics i l'antologia De foc i de sang.

L'editora Maria Bohigas va explicar ahir que té la impressió que Víctor Català és una autora a la qual tothom coneix «sense haver-la llegit, quan és una mestra, algú que juga amb les teves emocions de manera fascinant i que et desperta el que li dona la gana, amb una enorme rapidesa».

Després de redescobrir-la fa uns anys i publicar Un film (3.000 metres), editada per primera vegada el 1928, Bohigas va considerar que hauria de posar a l'abast del lector d'avui, de totes les edats, tots els contes de l'autora de Solitud, una novel·la que qualifica com una «obra mestra de la literatura universal».

Segons el seu parer, els seus relats són «peces diverses, que abracen personatges molt variats, que plasmen estats d'ànim molt diferents, també de la seva autora, alguns d'ells molt violents, altres de juganers i irònics, alguns de centrats en un instant, altres que són una vida completa».

Per començar aquest redescobriment, en el segell Club Editor Jove acaba d'aparèixer De foc i de sang, una antologia amb un epíleg de Lluïsa Julià, amb nou contes «magistrals».

Llibertat i desig

Maria Bohigas precisa que encara que estigui en aquesta col·lecció, es tracta d'una obra que «pot arribar als més joves, evidentment, però també serveix per tenir un primer contacte amb la seva narrativa, perquè l'antologia travessa tots els seus recopilatoris i permet veure la seva varietat de registres, la seva llibertat, la seva intuïció, la seva llibertat, com reflecteix el desig».