Puigdemont anuncia un Pacte Nacional per repensar la universitat catalana

Un acte al Palau de la Generalitat commemora els 25 anys de la creació de cinc universitats, entre les quals la de Girona · Un grup de professors associats es manifesta a la plaça de Sant Jaume per protestar per les seves condicions laborals

18.05.2017 | 07:14
Sergi Bonet, a l´esquerra, acompanya els altres rectors i els polítics, amb Carles Puigdemont al centre.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar ahir la posada en marxa d'un Pacte Nacional per la Universitat en la commemoració dels 25 anys de cinc universitats: la Pompeu Fabra (UPF), la Ramon Llull (URL), la Rovira i Virgili (URV) i les de Lleida (UdL) i Girona (UdG).

La iniciativa, molt similar a la que s'ha implementat ja en el món de la indústria, es materialitzarà «en les pròximes setmanes» i servirà per tornar a «alçar la mirada, impulsar i debatre» el nou model d'ensenyament superior.

Puigdemont va assegurar que la «constel·lació» d'universitats catalanes ha permès evitar «el desequilibri territorial» i ha multiplicat per 3,5 el nombre d'estudiants universitaris i per quatre l'oferta formativa, alhora que va elogiar la seva capacitat de generar «oportunitats».

Coincidint amb l'acte, un grup de professors associats de la Universitat de Barcelona es va manifestar a la plaça de Sant Jaume per protestar per les seves condicions laborals i van demanar una universitat «sense explotació, pública i social».

De la seva banda, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va mirar enrere i va recordar que, encara que el sistema universitari català es doni «per natural o per descomptat», no sempre ha estat així, sinó que hi ha hagut un «esforç de país» perquè tenir una carrera deixés de ser el privilegi «d'uns pocs» i passés a ser un dret «de tothom».

El conseller d'Empresa i Coneixement va aportar algunes xifres per avalar les seves tesis: més d'1.200.000 catalans tenen una carrera universitària i, actualment, el 41% dels joves en edat universitària estudien en una facultat, una xifra que s'ha doblat des del desplegament del sistema universitari català.

En l'acte, celebrat al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, han participat estudiants de la primera promoció, com les periodistes Aurora Massip (UPF) i Danae Boronat (URV), la cofundadora de l'empresa de iogurts Llagurt, Ingrid Rahola (UdG), la investigadora oncològica Violeta Serra (URL) o l'especialista en alimentació Diana Roig (UdL).

En nom dels centres públics, el rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i president de l'ACUP (Associació Catalana d'Universitats Públiques), Jaume Casals, va raonar sobre el fet que, històricament i possiblement erròniament, s'han separat les disciplines relacionades amb la «llengua» i la «ciència» s'hagin plantejat com a «cultures separades».

Rosa Núria Aleixandre

D'altra banda, el Govern va renovar ahir el nomenament de Rosa Núria Aleixandre com a presidenta del Consell Social de la UdG, càrrec que ja ocupava. Nascuda a Barcelona l'any 1949, Aleixandre és llicenciada en Farmàcia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Cultura

«Estiu 1993», una de les tres pel·lícules preseleccionades per als premis Oscar

«Estiu 1993», una de les tres pel·lícules preseleccionades per als premis Oscar

L'«opera prima» de la directora Carla Simón, rodada l'any passat a la Garrotxa, competirà per...

La Schubertíada: 25 anys descobrint les obres del pianista Franz Schubert

El festival va inaugurar ahir a Vilabertran una edició que s'allargarà fins al diumenge 3 de...

´Estiu 1993´ preseleccionada per anar als Oscar

´Estiu 1993´ preseleccionada per anar als Oscar

La pel·lícula rodada a la Garrotxa competirà amb 'Abracadabra' i '1898. Los últimos de Filipinas'...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema