El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar ahir la posada en marxa d'un Pacte Nacional per la Universitat en la commemoració dels 25 anys de cinc universitats: la Pompeu Fabra (UPF), la Ramon Llull (URL), la Rovira i Virgili (URV) i les de Lleida (UdL) i Girona (UdG).

La iniciativa, molt similar a la que s'ha implementat ja en el món de la indústria, es materialitzarà «en les pròximes setmanes» i servirà per tornar a «alçar la mirada, impulsar i debatre» el nou model d'ensenyament superior.

Puigdemont va assegurar que la «constel·lació» d'universitats catalanes ha permès evitar «el desequilibri territorial» i ha multiplicat per 3,5 el nombre d'estudiants universitaris i per quatre l'oferta formativa, alhora que va elogiar la seva capacitat de generar «oportunitats».

Coincidint amb l'acte, un grup de professors associats de la Universitat de Barcelona es va manifestar a la plaça de Sant Jaume per protestar per les seves condicions laborals i van demanar una universitat «sense explotació, pública i social».

De la seva banda, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va mirar enrere i va recordar que, encara que el sistema universitari català es doni «per natural o per descomptat», no sempre ha estat així, sinó que hi ha hagut un «esforç de país» perquè tenir una carrera deixés de ser el privilegi «d'uns pocs» i passés a ser un dret «de tothom».

El conseller d'Empresa i Coneixement va aportar algunes xifres per avalar les seves tesis: més d'1.200.000 catalans tenen una carrera universitària i, actualment, el 41% dels joves en edat universitària estudien en una facultat, una xifra que s'ha doblat des del desplegament del sistema universitari català.

En l'acte, celebrat al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, han participat estudiants de la primera promoció, com les periodistes Aurora Massip (UPF) i Danae Boronat (URV), la cofundadora de l'empresa de iogurts Llagurt, Ingrid Rahola (UdG), la investigadora oncològica Violeta Serra (URL) o l'especialista en alimentació Diana Roig (UdL).

En nom dels centres públics, el rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i president de l'ACUP (Associació Catalana d'Universitats Públiques), Jaume Casals, va raonar sobre el fet que, històricament i possiblement erròniament, s'han separat les disciplines relacionades amb la «llengua» i la «ciència» s'hagin plantejat com a «cultures separades».

Rosa Núria Aleixandre

D'altra banda, el Govern va renovar ahir el nomenament de Rosa Núria Aleixandre com a presidenta del Consell Social de la UdG, càrrec que ja ocupava. Nascuda a Barcelona l'any 1949, Aleixandre és llicenciada en Farmàcia.