Tunísia, en els últims temps lamentablement, és portada en els mitjans de comunicació internacionals a causa d'atemptats violents i puntuals que es corresponen més a qüestions o interessos geopolítics que a la seva realitat com a país que des del 2011 ha demostrat al món que la seva veritable elecció d'alliberament passa més per la democràcia, l'amor i la cultura, que pels signes o símbols de terror o de violència.

L'altra cara d'aquesta violència va tenir la seva oportunitat de mostrar al món que la cultura de l'amor i la pau són possibles. Artistes locals i vinguts de diverses regions del planeta es van donar cita a la Festa dels pastors a la Muntanya, que va tenir lloc a Semmama, Sbeiïtla, (Kasserine).

Organitzadada per l'Associació Internacional "Le Printemps International de Sbeïtla" amb el suport de la "Rambourg Foundation", "Islam Semmama Universal Cabdal of the Mountain Cultur", "Le Centre Culturel de Montagne a Semmame", la Unió Tunisiana d'Agricultura i Pesca (UTAP), el Ministeri d'Assumptes Culturals i la col·laboració de la Divisió de Cooperació Internacional de l'ambaixada de Suïssa a Tunisia, la sisena edició de la festa va derivar en un festival artístic multidisciplinari i de caràcter internacional que a partir de la seva conclusió, podrà des de les xarxes socials donar visibilitat al món respecte a la realitat social que es viu quotidianament en una regió de Tunísia, amagada per les notícies del terrorisme global.

Van participar de la Festa dels Pastors gran quantitat d'artistes vinguts de diferents llocs del món, entre ells d'Argentina, Itàlia, Mèxic, Catalunya, Espanya, Uruguai, Guinea Equatorial, Colòmbia, Algèria, Brasil, França, el Congo, Cuba, Holanda o Palestina.

La delegació d'artistes de diverses nacionalitats que van partir des de Girona i Barcelona, va estar conformada per Noemí Osorio, Edgard López, Emma Puxan, Paula Cruanyes, Toti Guixé, Wirikuta Massa, Faé Espinosa Garcés, Renate van den Pol, Cristian Rui, Javier Ciancio, Rosa Edú Aymá, Consol Vidal i Edu Sívori Alt. La mateixa va oferir espectacles musicals, de poesia i de dansa combinant-se i integrant-se amb l'art dels artistes locals, entre ells Hednlí Aymen, Dabbouss Bechir, Iy´Yed Dabbouss, i d'altres.

El professor Adnen Helali, alma matter de l'esdeveniment i president de l'Associació "La Primavera" de Sbeïtla al costat del seu comitè directiu i a un gran nombre de voluntaris i voluntàries van preparar cada detall per l'estada dels artistes a la Festa.

Es va pensar en cada detall, des de la recepció dels artistes a l'aeroport, un autobús per als seus diferents trasllats, allotjament i comoditat (en un meravellós hotel que porta el nom de la ciutat antiga de Sufetula), els menjars, improvisar els millors escenaris i detalls tècnics d'il·luminació i so dins la infrestructura disponible, alternar alguns passejos i fins a la possibilitat per a sopar tots junts un tradicional cuscus cuinat per la pròpia mare de Halali, a la seva casa de pastors i sobre colorides catifes tunisianes que van permetre "digerir millor" situacions provocadores de violència que sempre aguaiten i mai falten quan es demostra que l'art i l'amor són més forts que les armes.

La trobada va demostrar que des de l'art i la cultura es pot conscienciar per construir la pas tant en la Tunisia profunda de la muntanya i els seus pastors (des d'on va néixer la primavera cultural) com així també en tot el país.

Es va realitzar un passeig per les ruïnes de Sbeïtla, on el professor Hadnen Halali va explicar als artistes visitants cadascun dels monuments del jaciment arqueològic (un dels més importants del nord d'Àfrica), reflectint la pluralitat de civilitzacions que van passar de les èpoques romanes a la cristiana, la bisantina i sobre la conquesta musulmana. Halali va fer especial esment davant els temples dedicats a Jupiter, Juno i Minerva. A més durant el passeig es van realitzar en el fòrum (un dels millors conservats del món), en els banys o termes i davant dels temples de les deïtats, diferents improvisacions artístiques i una espontània dinàmica de jocs participatius per als nens presents que van captivar les càmeres dels turistes de pas.

Treballar per la pau des de l'art

El Centre Cultural de Semmama busca treballar per la pau i la convivència social a través de la creativitat, amb activitats de teatre plàstica, i altres disciplines . La dinamització del centre està coordinada per Adnen Helali, un professor que al costat del seu equip, aposten per honrar a la vida que ha de continuar malgrat les situacions adverses de violència i mantenir vigents les tradicions i la cultura preservant a la gent del poble, als pastors, als joves i sobretot als nens d'aquells que es mouen en l'obscurantisme de la violència. Va ser molt bonic el que va passar en aquesta muntanya€ la lluna va acomiadar als artistes vinguts de totes les latituds "al planeta dels pastors" amb un somriure. L'art i l'amor una veus més van guanyar la batalla als violents.