L'exposició de l'any a la Biblioteca del Castell de Peralada traurà a la llum un àlbum de 12 fotografies inèdites de la ciutat de Girona preses a finals del segle XIX, als anys de l'origen de la tècnica fotogràfica. Es tracta de l'exemplar únic titulat Àlbum de Gerona, del fotògraf gironí Amis Unal, pertanyent a la dècada de 1880 i 1890, i que formava part de les pertinences dels comtes de Peralada.

Les fotografies de Girona són només una part de l'exposició, titulada L'Arxiu Fotogràfic de «Palaci», que ha comissariat la bibliotecària del Castell, Inés Padrosa, que participarà personalment en l'acte inaugural aquest dissabte vinent, a les 11 del matí.

Són imatges inèdites de la ciutat de Girona i els seus entorns, com ara una vista de l'antic pont que unia el Pont Major amb Sarrià de Ter per sobre del riu Ter, o el campanar de Sant Pere de Galligants vist des del costat exterior de la muralla.

La mostra incorpora també l'exemplar conegut amb el nom l' Àlbum dels Comtes, fet entre 1886 i 1893, insòlit per haver estat obra d'un noble, D. Tomàs de Rocabertí, comte de Peralada.

L'acompanyen altres àlbums fotogràfics com el titulat Bellezas de Gerona, del fotògraf J. Martí (1877) i l' Album Rubaudonadeu, del fotògraf reusenc establert a París Josep M. Cañellas (1889).

La Biblioteca-Arxiu Castell de Peralada té per costum mostrar el seus fons en exposicions anuals. Aquest any s'ha escollit per tema la fotografia. Padrosa ha explicat que el visitant podrà veure «material relacionat amb els prolegòmens de la fotografia, com són les vistes òptiques i l'evolució de la tècnica des de 1876 fins a la dècada dels 60 del segle XX».

S'exhibiran càmeres dels segles XIX i XX per enriquir la part bibliogràfica i documental, algunes de les quals cedides pel Museu de la Tècnica de l'Empordà, de la fundació privada Padrosa-Pierre de Figueres, i material fotogràfic com negatius, plaques de vidre, plaques estereoscòpiques i diapositives de vidre i clixés d'acetat, a més d'altres materials de diferents cases comercials.

També es podran veure obres de coneguts fotògrafs catalans com ara Mauri, Moliné i Albareda, R. Eroles, Napoleon, Audouard, Mas, Matarrodona, Francesc Serra, Brangulí, Sagarra, Sans, Pablito o Meli.

L'Arxiu fotogràfic del Palau de Peralada disposa d'un nodrit fons d'imatges, llegat fruit de l'entusiasme per la que era una tècnica innovadora, que van practicar D. Antoni i D. Tomàs de Rocabertí, que fins i tot van disposar d'un laboratori fotogràfic i van transmetre l'afició a treballadors i familiars.

Durant el segle XIX es van incorporar els fons fotogràfics de Damià Mateu i els de la família Suqué-Mateu.

Algunes imatges són testimoni de la relació de la família Mateu amb membres de la reialesa o artistes com Salvador Dalí.