La Fundació Gala-Salvador Dalí espera difondre i donar a conèixer la figura i l'obra de Salvador Dalí a la Xina. Amb aquest objectiu avui s'ha signat un conveni amb el Centre d'Estudis Visuals de la Universitat de Pequín (CVS).L'objectiu és promoure l'art del pintor al país amb el desenvolupament d'activitats culturals i el coneixement de la seva obra al públic xinès. També es donarà suport a l'activitat divulgativa del centre de Pequín a Europa. El primer projecte consistirà en la traducció i interpretació del catàleg raonat de l´obra pictòrica de Salvador Dalí al mandarí i el seu accés al públic xinès.

La Fundació ha informat que la Xina s'ha convertit en un país prioritari, "per les possibilitats que ofereix en el terreny artístic, acadèmic i jurídic, principalment en l'àmbit de la propietat intel·lectyual":

L'objectiu del conveni és crear un marc ben definit de col·laboració estreta i estable a llarg termini entre les dues institucions, que permeti promoure l'art de Salvador Dalí i alhora donar a conèixer la tasca del centre xinès a Europa. La Fundació remarca que "és un acord 'importància estratègica" perquè "suposa un primer pas en l'establiment d'aliances amb un soci de primer nivell acadèmic i de gran reconeixement a la Xina, idoni per consolidar la missió acadèmica i divulgativa de la figura i l'obra de Salvador Dalí al país".

Ambdues parts tenen diversos projectes en discussió i es crearà un entramat de col·laboradors que donin suport a la Fundació a la Xina i que serveixin d'enllaç entre la Xina i Europa.

El primer projecte que es tirarà endavant serà el de la traducció del catàleg raonat de l'obra pictòrica al mandarí. Per fer-ho, el Centre d'Estudis Visuals col·laborarà amb les Facultats de Filologia Hispànica i l'Escola de Traductors de la Universitat de Pequín "per optimitzar la traducció i contextualitzar el contingut, facilitant així la millor comprensió de l'obra de Salvador Dali".

La Fundació posa de manifest que el catàleg és "un dels majors projectes acadèmics" al que han dedicat molts recursos en els darrers anys. Està publicat en castellà, català, anglès i francès i és universalment accessible des del web de la Fundació Dalí. També ho serà en la versió en mandarí.

La signatura s'ha celebrat a la seu de l'Institut Cervantes Pequín en presència de la consellera cultural de l'Ambaixada d'Espanya a Pequín, Glòria Mínguez Ropiñón, i la directora de l'Institut Cervantes Pequín, Inma González Puy.

Signatura del conveni

Han signat l'acord el responsable de rubricar l'acord ha estat el seu gerent, Joan Manuel Sevillano, i per part del CVS de la Universitat de Pequín, el seu director, LaoZhu (ZHU Qingsheng), professor de la Universitat de Pequín i president de CIHA (the International Association of Art History).

La Fundació Dalí és una fundació cultural privada que va ser creada i presidida pel mateix artista per a promocionar, fomentar, divulgar, prestigiar, protegir i defensar l'obra artística, cultura i intel·lectual del pinor, els seus béns i drets de qualsevol naturalesa; la seva experiència vital, el seu pensament, els seus projectes i idees i obres artístiques, intel·lectuals i culturals; la seva memòria i el reconeixement universal de la seva genial aportació a les Belles Arts, a la cultura i al pensament contemporani.

Per la seva banda, el Centre d'Estudis Visuals de la Universitat de Pequín és una institució nacional per a la investigació de l'art tradicional xinès, l'art xinès contemporani i el món de la història de l´art. Té tres àmbits d'investigació: l'Art tradicional xinès; el Món de l'Art; i l'Art Contemporani.