El Museu d'Història de Girona proposa una reflexió sobre el diàleg entre la fam i la història amb la mostra Fam i abundàncies, produïda per la Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya.

La mostra es podrà visitar a l'equipament fins al 27 d'agost. El regidor de Cultura, Carles Ribas, va participar ahir a la tarda a l'acte inaugural.

Fam i abundàncies proposa un recorregut cronològic a través de diferents moments de fam crònica en la història, al temps que presenta els diversos sistemes que ha emprat la població per fer-hi front, com ara l'ús de tecnologies, la invenció de sistemes de conservar aliments o l'especialització dels estris agrícoles. També l'assistència caritativa o les revoltes per aconseguir un repartiment més just.

Els moments de carestia i els d'abundància d'aliments han resultat determinants en la trajectòria històrica. Encara avui hi ha una forta contradicció entre l'abundància de què gaudeixen alguns països i la situació d'extrema carestia que pateixen molts d'altres. Igualment, són evidents les diferències entre barris d'una mateixa ciutat.

Fams i abundàncies és la primera exposició realitzada de manera conjunta pels membres de la Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya (xMHCat).

Constituïda l'any 2010 amb el lideratge del Museu d'Història de Catalunya i el suport de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la xMHCat té l'objectiu de reforçar i consolidar la memòria col?lectiva a través d'activitats als museus i monuments per ajudar a entendre l'evolució històrica del país.

La xMHCat està constituïda per 11 museus: Museu de Terrassa, Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet, Museu Comarcal de Cervera, Museu de Cambrils, Museu d'Història de l'Hospitalet, Museu d'Història de Girona, Museu d'Història dels Jueus de Girona, Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, Casa Museu Verdaguer de Folgueroles, Museu de Tortosa i Museu d'Història de Catalunya.

Paral·lelament, el Museu d'Història de Girona ha programat algunes activitats tant sobre els moments de carestia com els d'abundància a la ciutat, des d'una taula rodona a unes visites temàtiques per l'antic barri xino gironí que acabaran amb una proposta de vermut pecador, o un taller on s'aprendrà a cuinar l'exquisida salsa medieval coneguda amb el nom exòtic d'almadroc.

L'exposició té un espai destinat al públic infantil amb contes i entreteniments sobre l'alimentació.