El Terracota Museu de la Bisbal d'Empordà inaugurarà avui l'exposició Tano Pisano: Ceràmica, una retrospectiva del treball en ceràmica realitzat per aquest artista italià de reconeixement internacional, que ha comptat amb l'assessorament i l'estreta col·laboració d'artistes, artesans i ceramistes de la Bisbal i comarca.

Pisano (Lentini, 1947) té una llarga història de complicitats amb l'Empordà, per exemple com autor del Mural de la Pau de l'església de Sant Martí de Palafrugell, el recull de receptes amb el recuit com a protagonista del llibre El recuit recuit o l'escultura Peix cedida al Museu de la Mediterrània de Torroella.

I és que Pisano ha combinat des de sempre una creativitat reconeguda tant en l'àmbit artístic com en el gastronòmic. Xef reconegut a Copenhaguen o Avinyó, aquest 2017 ha aparegut una recepta seva en el projecte editorial de Giorgio Mondadori L'arte in cucina. Gli artisti incontrano gli chef: Pisano hi participa des dels dos vessants protagonistes del llibre, el de la cuina i el de les arts plàstiques.

Ara, l'artista resideix a Pietrasanta, un poble de la Toscana atàvicament buscat per artistes i artesans pel seu veïnatge amb les pedreres de marbre de Carrara, i perquè és un centre internacional d'elaboració de marbre i bronze, a més d'acollir nombroses galeries d'art i exposicions.

No renega Pisano de la seva perícia artesanal, de les pràctiques que més enllà del seu reconeixement artístic li permeten de mantenir els peus a terra: «Jo soc pintor, reivindico el meu rol d'artesà, jo vull pintar: aquest és el meu llenguatge, d'aquesta manera comunico».

Gerard Prohias, responsable de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Palafrugell, assegura que «Pisano escriu molt bé» i explica que el paràgraf precedent pertany al text Il coraggio di non essere contemporaneo.

A l'acte inaugural de la mostra hi ha prevista la participació de Lluís Sais, alcalde de la Bisbal, Joan Raventós, ceramista i col·laborador de l'artista, i Xavier Rocas, conservador del Terracotta Museu, a més del propi artista.

L'acte inclourà l'actuació de l'Orquestrina Jazz Band de l'Escola de Música Conrad Saló, i el claustre d'entrada al museu albergarà un vermut musical.

Tano Pisano: Ceràmica vol ser una exposició «de primer nivell», segons reivindica el museu, i que té per objetiu mostrar els fruits de l'experimentació d'un artista amb el material ceràmic.

Pisano, que té oberta la galeria Tano Pisano Opera Unica a Pietrasanta, va guanyar l'any 2003 el premi Prince Pierre del Consell Nacional de Montecarlo. Les seves exposicions més importants han estat a l'Institut Italià de Cultura de Barcelona (2006), a l'Acadèmia de les Arts i del Dibuix de Florència (2011) i al Palau Davanzati de nou a Florència (2012).

L'any 2015 va tenir la mostra Capricci al Museu de la Mediterrània de Torroella.