El monestir de Sant Joan de les Abadesses exhibirà un facsímil del Retaule de la Passió, Mort i Resurrecció de Jesús de Bernat Saulet elaborat a partir de tècniques avançades amb tecnologia 3D i el treball curós del mestre escultor Javier Lozano. L'original està dipusitat a Vic.

La digitalització del retaule en 3D, el fresat mecànic de blocs d'alabastre i l'acabat manual han estat els tres pilars d'un treball que ha durat sis anys i que, segons el director del Museu Episcopal de Vic i seu de l'obra original, Josep Maria Riba, es tracta d'un projecte pioner a nivell europeu que obre noves possibilitats amb la idea d'assegurar la preservació del patrimoni i alhora garantir la presència de l'obra al lloc per on va ser pensada.

La còpia del retaule es podrà veure per primera vegada el proper 10 de juny en una missa presidida pel bisbe de Vic.

L'any 1341 l'església parroquial de Sant Joan i Sant Pau, de Sant Joan de les Abadesses, va contractar la realització d'un retaule a l'escultor Bernat Saulet. La peça, que es va dedicar a la passió, mort i resurrecció de Jesús, va ser construïda en alabastre de Beuda, es va policromar i es va envidriar.

El Bisbat de Vic i la parròquia de Sant Joan van arribar a un acord el 2002 per ordenar una còpia del retaule, atenent la petició que es feia des de feia temps.