Les últimes restes ceràmiques que es van trobar a l'Aubert, a Hostalets d'en Bas, que pertany a la Vall d'en Bas, en la darrera campanya de l'any passat, han confirmat que l'assentament es va fundar durant la segona meitat del segle V. Aquesta era una dada que ja apuntaven les datacions de carboni 14, però que ara s'ha acabat de confirmar.

Els resultats es van exposar ahir a Barcelona, durant una conferència dins el cicle de la Tribuna d'Arqueologia, amb la presència dels responsables de l'excavació.

Els treballs van començar el 2006 i van acabar el 2016, i permeten explorar a fons la zona central, d'uns 1.000 metres quadrats.

En l'acte d'ahir es va oferir una «visió global» de la investigació i es va subratllar que aquest és un jaciment d'interès perquè conté una seqüència completa d'una explotació agrícola i ramadera que va des de mitjans del segle V fins al segle X.

Que la fundació de l'assentament fos a mitjans del segle V és una dada que «encaixa» en el moment que les vil·les romanes que tenien grans explotacions s'abandonen i comencen a aparèixer explotacions agropecuàries més modestes, com la de l'Aubert.

Aquesta confirmació s'ha fet a partir d'unes restes de ceràmica importades aquella època de França -l'antiga Gàl·lia-, que han aparegut en el nivell més antic del jaciment, segons explica Jordi Gibert, codirector de les excavacions.

Aquest assentament de la Garrotxa destaca per tenir una llarga i completa seqüència en el temps, del V al X, que permet veure l'evolució rural des del final de l'imperi romà fins a l'època feudal.

Una època que, segons Gibert, «encara té molts interrogants a Catalunya», i a la qual l'Aubert aporta informació rellevant sobre l'evolució al món rural en aquella època. El jaciment consta de tres grans fases d'ocupació.

Entre les troballes destaquen les estructures d'habitacions i construccions amb sòcol de blocs i alçat de terra però també amb alguns fons de cabana.