El cantautor asturià Nacho Vegas va presentar dimecres a la Llibreria Context de Girona el seu darrer llibre de poesia, en el marc del festival In-somni, al qual arriba per oferir també un concert dijous a l'Auditori de La Mercè, amb un llenguatge que, segons la seva opinió, "escapa de les urpes del mercat".

En una entrevista, Vegas defensa la seva doble faceta de músic i cantant perquè es tracta de dues propostes "diferents, cadascuna amb les seves limitacions, però que estan interconnectades".

"Reanudación de las hostilidades" és el títol del llibre que l'asturià va presentar la nit de dimecres a Girona, en espera d'oferir dijous a l'Auditori de la Mercè el concert inaugural del festival In-somni, que omplirà de música el cap de setmana amb espectacles a La Mirona de Salt i al Platea de Girona, entre altres activitats.

Nacho Vegas assegura que se sent "igual de còmode" escrivint poesia que sobre un escenari, "perquè en un cas has de trobar el ritme al text, mentre que, en una cançó, te'l dóna la melodia".

De tota manera, Vegas reconeix que el seu ofici és "més el de cantautor que el de poeta", però insisteix en aquesta interconnexió entre disciplines.

L'asturià destaca a més que Espanya compta amb una generació de poetes "molt bons" amb la qual manté una relació de "respecte mutu".

"M'explicaven en l'editorial que, l'any passat, es van publicar 78.000 títols, molts de poesia, però són autors petits que duren dos dies a les llibreries, encara que a canvi s'han creat cercles al voltant de festivals i, en general, es llegeixen més versos ara que en la meva època, hi ha un petit 'boom", afegeix.

Vegas també admet que "la música té més poder de difusió", però contraposa que si la poesia ho tingués estaria "retallada" i no disposaria de la llibertat de què presumeix.

Una vegada tancat el capítol de promoció del seu llibre, "el pla immediat és un nou disc", del qual Vegas ja té "mig repertori armat", tot i que ha d'acabar-lo.

"Al final d'estiu em posaré terminis i m'imagino que sortirà el 2018, però no sé com serà fins que estigui gravat", subratlla l'excomponent de Manta Ray.

Vegas segueix interessat en l'activisme social i polític amb una mirada canviada els últims anys després de començar "en els 90 a Astúries en un ambient de cert derrotisme per unes lluites obreres que van destruir el teixit social i cultural i van deixar la gent amb el cap baix".

Ara, Vegas visita Catalunya i es proclama favorable "al dret a l'autodeterminació" i coneixedor dels moviments de la CUP, a la qual veu a favor "no de nacionalismes, sinó d'internacionalismes".

La proximitat a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) també s'ha fet habitual en el discurs de l'asturià, "perquè és un moviment social que s'ha revelat com a únic agent transformador".

No obstant això, Nacho Vegas va tenir un intercanvi d'opinions amb Barcelona en Comú, la formació que lidera Ada Colau, actual alcaldessa de Barcelona i que va pujar pel seu lideratge en la PAH, arran que el primer preguntés en xarxes socials pels instruments decomissats a la capital catalana a músics del carrer.

"Va ser una ximpleria que es va sobredimensionar", ha indicat Vegas, que va fer campanya per Colau en les eleccions municipals, cosa de la qual no es penedeix.

"Jo entenc que la política institucional és diferent, m'ho diuen alguns amics de Barcelona en Comú", indica el cantautor, que es reserva no obstant això el dret a "pressionar gent a la qual pots donar suport després".