Amb motiu del Dia Internacional dels Arxius celebrat divendres, el conseller de Cultura, Santi Vila, va presentar l'adquisició per part de la Generalitat de Catalunya d'un pergamí d'època medieval, que és la còpia d'un precepte que el rei Carles el Calb, des de Tolosa de Llenguadoc, va concedir a l'abat de Guilarà del monestir del Sant Medir i Sant Genís, el 14 de maig de l'any 844.

El pergamí, que passa a formar part del fons de l'Arxiu Comarcal de la Selva, ha estat adquirit pel Departament de Cultura en una casa de subhastes d'Anglaterra per un import de 12.575 euros. El document, que es troba en bon estat de conservació, està datat al segle XII i mesura 300 mm d'ample i 415 d'alt.

El text conté 31 línies paral·leles d'escriptura carolina cal·ligràfica. Es tracta d´una còpia d'un document en el qual el rei Carles el Calb, net de Carlemany i a instància de l'abat Guilarà del monestir del Sant Medir i Sant Genís, ratifica a l'esmentat monestir la immunitat atorgada per un anterior precepte de Lluís el Piadós i li concedeix d'elegir lliurement abat.

La importància d'aquest pergamí, còpia del precepte de l'any 844, rau en el fet que, d'una banda, confirma l'existència del monestir de Sant Medir i Sant Genís de Cartellà que al segle X es va convertir en el de Santa Maria d'Amer.

D'altra banda, el document evidencia la importància que els monjos d'Amer donaven al seu document fundacional.