Una de les obres més emblemàtiques dels primers ajuntaments democràtics de Girona, la renovació de la façana de l'Onyar, va rebre ahir, 35 anys després de la seva execució, la primera edició del nou premi Més 10, que atorga un jurat en el marc dels Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona, lliurats ahir.

El jurat ha valorat especialment que la façana «forma part de l'imaginari col·lectiu» i «ha esdevingut un model d'un tipus d'intervencions per a la transformació, la millora i la recuperació d'altres ciutats».

El projecte, firmat pels arquitectes Josep Fuses i Joan Maria Viader, es va executar entre 1982 i 1984, i va ser decisiu en la recuperació d'un espai degradat, adecentant el que era considerat com un darrere i elevant-lo a la categoria de façana principal.

A l'època va costar que els veïns abandonessin l'inveterat costum de llençar directament les escombraries des de les cases al riu.

Inspirada en la Florència del riu Arno, la rehabilitació de les cases de l'Onyar va contribuir a transformar la Girona grisa i negra en una ciutat viva i de colors.

En l'apartat Arquitectures, el premi ha recaigut ex aequo a les Dues cases de suro de Palafrugell, d'Emiliano López i Mònica Rivera, i la Casa davant el mar del Port de la Selva, de Xavier Martí i Lucía Ferrater.

El Radiador de Llum, a Banyoles, d'Eduard Callís i Guillem Moliner, s'ha endut el premi Interiors, mentre que l'acció Cuques de Llum a Olot, de Jordi Hidalgo, ha obtingut el premi Paisatges.

El projecte Dèdal a Girona, de Laia Escribà, Oriol Granyer i Miquel Prats, és premiat amb el Premi d'Efímers 2017.

La rehabilitació i ampliació d'un habitatge unifamiliar en cantonada a la Tallada d'Empordà, de Montserrat Nogués i Manel Bosch, és qui rep el Premi de l'Opinió 2017 atorgat pels visitants de l'exposició dels projectes presentats.

En l'edició d'aquest any dels Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona s'han presentat un total de 91 propostes, de les quals 43 han estat les seleccionades pel Jurat.

Els premis els atorga un jurat professional format per Jaume Avellaneda i Díaz-Grande, Magda Mària i Serrano, Manuel Ruisánchez i Capelastegui i Núria Salvadó i Aragonés.