L'Undàrius pren volada internacional per ser marca de cultura popular a l'Euroregió

?La música celta dels Frères Guichen i els balls típics de Flandes dels Shillelagh són els caps de cartell de la quarta edició ?L'artífex i fundador del festival, David Ripoll, vol «aprofitar tot allò que ens ofereix el triangle Barcelona-Tolosa-Montpeller»

17.06.2017 | 01:25
Un grup actua a la plaça dels Jurats en l´edició del 2016.

El quart festival Undàrius s'obre internacionalment, incorporant la música celta i germànica, i vol convertir-se en un certamen referent de la cultura tradicional i popular a l'Euroregió.

Sense oblidar els referents de Catalunya i Occitània, el seu artífex i creador, David Ripoll, assegura que la programació amplia el ventall del folk que es podrà veure a la plaça dels Jurats de Girona.

Com a caps de cartell, aquest 2017 destaquen la música celta dels Frères Guichen i els balls típics de Flandes dels Shillelagh.

Un cop consolidat, l'Undàrius vol projectar-se portes enfora amb la voluntat de fer-se un lloc dins els circuits de festivals de folk que es fan al sud d'Europa. «Volem aprofitar tot allò que ens ofereix el triangle Barcelona-Tolosa-Montpeller», assegura Ripoll.


Centrats en el folk europeu

Del 30 de juny al 2 de juliol, Girona torna a tenir una cita amb la cultura tradicional i popular. Tallers, cursos, concerts, balls i espectacles centrats en Catalunya i Occitània, però també –i aquest any més– amb el folk europeu.

L'Undàrius per primer any inclourà música tradicional germànica i celta per aconseguir fer el salt i entrar dins el circuit de festivals de música folk que cada any atrauen milers de persones al sud i centre d'Europa.

Els organitzadors de l'Undàrius s'emmirallen en certàmens com els de Lorient (a la Bretanya) o l'Estibada (a Occitània). Però també en d'altres de Bèlgica, Suïssa o Alemanya.

De moment, David Ripoll admet que encara els queda feina molta per fer, però que estan ben encaminats. Aquest 2017 ja s'han fixat arribar a atraure fins a 5.000 persones (l'any passat, van ser-ne 3.500).

a part dels caps de cartell esmentats, la programació de folk es completa amb altres noms com els occitans Laüsa o els mallorquins Al-Mayurqa.

Undàrius, però, no oblida la cultura tradicional i popular de casa. Per això, al costat dels concerts, també hi haurà sardanes (amb Cobla Contemporània), cercavila de gegants, danses tradicionals (amb l'Esbart Fontcoberta) o una titellada itinerant amb la Mula Baba que girarà sobre les llegendes de Girona.

La programació de carrer serà a la tarda-nit. Al matí es farà el Campus de Cultura tradicional i popular de Girona, que aquest any ja arriba a la setzena edició.

Precisament, és d'aquí d'on va sorgir l'Undàrius (que ara aixopluga el campus dins el seu cartell). Tallers de danses bretones i de Flandes, de rigodons, de pandereta, d'acordió diatònic, presentació d'un llibre d'herbes remeieres... Per triar i remenar.

Allò que tenen clar els organitzadors de l'Undàrius és que el festival continuarà essent eminentment gratuït. De fet, tots els concerts ho són i la majoria dels tallers, amb inscripció prèvia. Només n'hi ha dos de pagament, que costen 10 i 15 euros.


Pressupost de 36.000 euros

El pressupost del festival per a aquesta quarta edició és de 36.000 euros. D'aquests, 23.000 els aporta l'Ajuntament de Girona, que ha inclòs el certamen dins la marca Ciutat de Festivals' La resta, provenen de Diputació, Consell Comarcal, Generalitat i la UdG.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema