L'exposició que Girona devia a l'Assemblea Democràtica d'Artistes de 1976-78

El Museu d'Art revisa, quaranta anys després, una de les principals experiències organitzatives i d'acció política antifranquista

20.06.2017 | 06:59
Maria Crehuet, Lluís Bosch-Martí, Enric Ansesa, Montserrat Costa i Joan Casanovas inauguren l´exposició.

"Crec que fa temps que la ciutat de Girona devia una exposicó a l'ADAG". Amb aquesta frase de l'historiador de l'art Narcís Selles va quedar inaugurada ahir al Museu d'Art de Girona l'exposició "Assemblea Democràtica d'Artistes de Girona. Autoorganització, lluita simbòlica, pràctica social (1976-1978)", visitable fins el 5 de novembre.

L'exposició revisa, quaranta anys després, una de les principals experiències organitzatives i d'acció política antifranquista del món artístic a Catalunya i a l'Estat espanyol durant el procés de derogació de la dictadura.

Un bon nombre dels artistes que van formar part de l'ADAG van participar ahir a la inauguració. Selles, comissari de la mostra, va dir que "amb ells, l'art va deixar de ser un simple objecte de contemplació per passar a ser també un subjecte transformador".

Selles va recordar que, a principis de 1976, quan es va fundar l'ADAG (un any després de la mort del dictador), ni els partits polítics ni els sindicats democràtics no eren legals i, a Girona, el nivell de mobilització no era encara gaire elevat.

"L'ADAG es va convertir en un mitjà últil per consolidar i projectar les lluites i reivindicacions del moviment opositor" al franquisme, va explicar Selles, i va afegir que també va contribuir a "recuperar la tradició republicana i democràtica dels vençuts".

Una Dalí original


L'exposicó inclou una pintura original que Salvador Dalí va dedicar a Carles Rahola i que els membres de l'ADAG van rebutjar per les mostres de col·laboració que el geni de Figueres havia professat al dictador Franco. Aquella obra, amb la qual Dalí va pretendre participar en una exposició de l'ADAG a Cadaqués, i que va ser rebutjada, es pot contemplar ara al Museu d'Art de Girona, cedida pel Museu Municipal de Cadaqués.

Singularment, per expressar de manera plàstica el que a l'època va ser una forta polèmica traslladada també a l'àmbit mediàtic, el dissenyador de la mostra, Marcel Dalmau, ha tingut la pensada d'exhibir l'original de Dalí al terra i en un racó, reclinat contra la paret, en una sala presidida per la resta d'obres degudament penjades a la paret. El muntatge expressa així que Dalí no va pertànyer a l'ADAG, però hi va tenir una polèmica.

L'acte inaugural va comptar amb els parlaments també de Carles Ribas, regidor de Cultura, Carme Clusellas, directora del MD'A, i Àlex Susanna, president de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Bonet revela que Girona té 3.000 famílies disposades a acollir estudiants en lloguer

Bonet revela que Girona té 3.000 famílies disposades a acollir estudiants en lloguer

Quim Salvi denuncia en un debat organitzat pel Consell d'Estudiants que els laboratoris i les...

El CoNCA adverteix que el 155 «limita» les accions de les institucions en la cultura

El CoNCA adverteix que el 155 «limita» les accions de les institucions en la cultura

Carles Duarte demana a les forces polítiques que concorren a les eleccions del 21-D que considerin...

La despesa privada en oci, cultura i espectacles cau un 6,2%

Després d'un repunt de la despesa privada en oci, espectacles i cultura els anys 2014 i 2015, el...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema