El Museu d'Art (Md'A) de Girona inaugurarà avui (12h) l'exposició Assemblea Democràtica d'Artistes de Girona (ADAG). Autoorganització, lluita simbòlica i pràctica Social, 1976-1978, comissariada per l'historiador de l'art Narcís Selles, que revisa el que va representar una de les principals experiències organitzatives i d'acció política antifranquista del món artístic a Catalunya i a l'Estat espanyol.

El muntatge de la mostra ha comptat amb la participació d'un elevat nombre de membres del col·lectiu: Enric Ansesa, Lluís Bosch Martí, Joan Casanovas, Montserrat Costa, Maria Crehuet, Jaume Fàbrega, Jordi Gispert, Montserrat Guanter, Lluís Mateu o Guillem Terribas. Algunes de les peces exposades formen part de la col·lecció personal de membres del grup.

La mostra revisa els precedents que van conduir a la constitució de moviment, la relació de les activitats dutes a terme pel grup, que van des d'exposicions a intervencions públiques, i les bases teòriques i fonaments ideològics de l'assemblea d'artistes.

La mostra recull la major part de la producció gràfica de l'ADAG (cartells, programes, octavetes i altres productes), obra original conservada, documentació diversa produïda pel grup, revistes, fotografies, imatges en moviment, reconstrucció de peces i ambients i també projeccions.

Cal subratllar també l'exposició d'obres d'alguns dels artistes catalans més rellevants del moment, com ara Miró, Tàpies, Viladecans, Frederic Amat, Hernàndez Pijoan, Ràfols Casamada, Jordi Benito, Francesc Abad i molts altres que van participar en el sonat Homenatge a Carles Rahola, del 1976, per rescabalar la memòria de l'escriptor afusellat la matinada del 15 de març de 1939.

S'han demanat obres, documents i gravacions fílmiques a institucions com el Museu d'Història de Girona, el MACBA, l'IVAM, el SGDAP, l'INSPAI, TV3, TVE, la Universitat de Barcelona o la Filmoteca de Catalunya, així com a diversos particulars.

Jaume Fàbrega, que és col·laborador habitual del Diari de Girona, ha cedit una important col·lecció de cartells. Tot aquest material es veurà recollit en el catàleg de la mostra que es presentarà més endavant durant una taula rodona on participaran diversos membres de l'ADAG.

Un catàleg exhaustiu que comptarà amb un estudi de Narcís Selles, un aplec dels textos que va produir el grup, l'inventari de la seva obra i la reproducció de nombrosos escrits i imatges de l'època per tal d'ajudar a entendre el valor i el significat de l'aportació del grup.

En paral·lel el Museu d'Art ha programat un seguit d'activitats com ara visites guiades a l'exposició i un cicle de tres taules rodones que tindran lloc durant els mesos de juny, setembre i octubre, en col·laboració amb Bòlit Centre d'Art Contemporani, el Diari de Girona, El Punt-Avui i l'entitat Amics del Museu.

També hi haurà una jornada organitzada per la Càtedra d'Art i Cultura Contemporanis de la Universitat de Girona i el Museu d'Art de Girona. Així, els Encontres de la Càtedra han programat la jornada L'ADAG i el seu context, codirigida per Narcís Selles i Lluïsa Faxedas.