Com ja va passar l´any 2009, ERC ha tornat a xocar amb el mur del PP i el PSOE i no ha pogut fer prosperar, aquesta setmana al Senat espanyol, una moció perquè la pintura de Salvador Dalí l´Atleta còsmic surti del despatx del rei a la Zarzuela i sigui cedida, amb caràcter permanent, a l'Ajuntament de Barcelona perquè s´exposi en un museu o lloc públic on el pugui contemplar tothom.

El senador gironí Quim Ayats ha explicat que, a propòsit del 25è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona´92, ERC ha tornat a demanar el lliurament d´una pintura que va enamorar Joan Carles I i per la qual l´Estat espanyol va pagar l´any 2008 un total de 2,88 milions als seus propietaris, que el tenien, des de la dècada dels 70,dipositat al palau de La Zarzuela, on continua avui.

La cessió a l´Ajuntament de Barcelona es justifica pel fet que el mateix Dalí, pocs anys abans de morir, va lliurar a aquesta institució l´any 1985 els drets de reproducció de l´obra per a la campanya dels Jocs Olímpics de Barcelona´92.

El quadre, inspirat en el discòbol de l´escultor grec Miró, va nèixer arran d´un encàrrec del govern franquista a Dalí per promocionar l´art espanyol als Jocs Olímpics de Mèxic de 1968.

Dalí va pretendre després vendre l´obra al Govern espanyol, però aquest no va voler pagar i finalment va ser el subdelegat nacional d´Educació Física, Anselmo López Fuertes, qui la va comprar pagant de la pròpia butxaca, i la va deixar en dipòsit a La Zarzuela.

L´home va morir el 2004 i els seus hereus van reclamar la pintura. Finalment, l´any 2008 van aconseguir que el Govern espanyol la comprés per 2´88 milions, sense canviar-la de lloc.

Quim Ayats troba difícil de justificar el pagament amb diner ­públic ­-«amb els impostos de tots»-, d´una obra que serveix per decorar el despatx reial tancat de La Zarzuela, on queda lluny de l´abast del públic.

Les raons de PP i PSOE

La moció es va debatre dilluns al Senat amb un resultat semblant a la que ERC va presentar l´any 2009 pel mateix tema. Aquest dilluns PP i PSOE van votar en contra, i la resta de grups (Podem, ERC, Grup Mixt i PNB) a favor de lliurar la tela a Barcelona.

El PSOE va acusar els republicans de voler despatrimonialitzar la monarquia, mentre que el PP va argumentar que Dalí era partidari de la monarquia des dels anys de Franco, i també va adduir arguments legals.