ERC vol treure l'«Atleta còsmic» del despatx del Rei per exhibir-lo a Barcelona

PP i PSOE voten al Senat contra la moció presentada pels republicans

18.06.2017 | 23:11
ERC vol treure l'«Atleta còsmic» del despatx del Rei per exhibir-lo a Barcelona

Com ja va passar l´any 2009, ERC ha tornat a xocar amb el mur del PP i el PSOE i no ha pogut fer prosperar, aquesta setmana al Senat espanyol, una moció perquè la pintura de Salvador Dalí l´Atleta còsmic surti del despatx del rei a la Zarzuela i sigui cedida, amb caràcter permanent, a l'Ajuntament de Barcelona perquè s´exposi en un museu o lloc públic on el pugui contemplar tothom.

El senador gironí Quim Ayats ha explicat que, a propòsit del 25è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona´92, ERC ha tornat a demanar el lliurament d´una pintura que va enamorar Joan Carles I i per la qual l´Estat espanyol va pagar l´any 2008 un total de 2,88 milions als seus propietaris, que el tenien, des de la dècada dels 70,dipositat al palau de La Zarzuela, on continua avui.

La cessió a l´Ajuntament de Barcelona es justifica pel fet que el mateix Dalí, pocs anys abans de morir, va lliurar a aquesta institució l´any 1985 els drets de reproducció de l´obra per a la campanya dels Jocs Olímpics de Barcelona´92.

El quadre, inspirat en el discòbol de l´escultor grec Miró, va nèixer arran d´un encàrrec del govern franquista a Dalí per promocionar l´art espanyol als Jocs Olímpics de Mèxic de 1968.

Dalí va pretendre després vendre l´obra al Govern espanyol, però aquest no va voler pagar i finalment va ser el subdelegat nacional d´Educació Física, Anselmo López Fuertes, qui la va comprar pagant de la pròpia butxaca, i la va deixar en dipòsit a La Zarzuela.
L´home va morir el 2004 i els seus hereus van reclamar la pintura. Finalment, l´any 2008 van aconseguir que el Govern espanyol la comprés per 2´88 milions, sense canviar-la de lloc.

Quim Ayats troba difícil de justificar el pagament amb diner ­públic ­–«amb els impostos de tots»–, d´una obra que serveix per decorar el despatx reial tancat de La Zarzuela, on queda lluny de l´abast del públic.

Les raons de PP i PSOE

La moció es va debatre dilluns al Senat amb un resultat semblant a la que ERC va presentar l´any 2009 pel mateix tema. Aquest dilluns PP i PSOE van votar en contra, i la resta de grups (Podem, ERC, Grup Mixt i PNB) a favor de lliurar la tela a Barcelona.

El PSOE va acusar els republicans de voler despatrimonialitzar la monarquia, mentre que el PP va argumentar que Dalí era partidari de la monarquia des dels anys de Franco, i també va adduir arguments legals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema