Josep C. Vergés explica en un llibre com la censura va castellanitzar l'escriptor empordanès en José Pla

L'escriptor va ser víctima de nombroses prohibicions i modificacions, com s'explica a «La censura invisible de Josep Pla»

20.06.2017 | 06:59
Josep Pla saluda un somrient nen Josep C. Vergés, imatge de la portada del llibre.

Hi va haver molts articles de premsa que l'escriptor Josep Pla va haver de retocar per superar la censura franquista, com explica Josep C. Vergés al llibre La censura invisible de Josep Pla, que es presentarà dimarts en un acte a l'Ateneu Barcelonès.

Josep C. Vergés, fill de l'editor de Josep Pla, Josep Vergés, i autor de més de trenta llibres, publica ara un estudi d'una censura franquista que «no va afluixar mai, en un nou llibre basat en els continguts de les més de mil cartes que el seu pare i l'escriptor de Llofriu es van creuar.

La censura va intentar espanyolitzar d'entrada el mateix nom de l'escriptor. Així ho explica Pla en una de les cartes: «He vist un anunci del llibre dels pagesos en el qual el meu nom s'escriu aixís: J. Pla. Em permeto demanar-li que totes les vegades que escriguin anuncis o s'ocupin de mi escriguin Josep Pla. Aquest és el nom real i autèntic».

L'editor Cruzet va ser més incisiu a l'hora d'explicar com es pretenia prohibir el nom en català: «La censura ens convertí Josep Pla en José Pla».

Josep C. Vergés ho ha estudiat i ho documenta a La censura invisible de Josep Pla, llibre que també explica la intromissió en les obres literàries de l'autor d' El quadern gris.

Un exemple el trobem en una de les obres més considerades de la literatura espanyola del segle XX, Viaje en autobús, que l'empordanès va publicar el 1942, poc després de la fi de la guerra a Espanya, i quan Europa vivia en plena invasió nazi.

Pla explica que prefereix enviar l'original a la censura de Madrid perquè la de Barcelona és «més provinciana», però alerta que «la censura de Madrid també mossega».

A continuació reproduïm un dels fragments censurats de Viaje en autobús, una prova de la dificultat no ja de dir, sinó tan sols d'insinuar cap mena de crítica als poderosos:

« En el ámbito de nuestras amistades han aparecido nuevas fieras. Algunas zonas de la consciencia individual se han corrompido. Esto es grave porque se puede recuperar casi todo en la vida menos los impulsos de bondad. Las zonas infectadas podrán quedar con el tiempo relegadas a la inmovilidad, pero llegará otro momento favorable y reaparecerán con toda su fría e implacable maldad. Muchos se han enriquecido caprichosamente sin esfuerzo alguno. Es igual. Por las mismas absurdas razones por las que se han hecho ricos, caerán. Muchos se han vuelto malos y éstos -y aquí está el drama- permanecerán».

Josep C. Vergés revela al seu llibre aquesta «censura invisible» que va patir Josep Pla durant la dictadura, i ofereix una mirada fins ara inexplorada als obstacles imposats pel règim de Franco a Pla.

A través de les mil cartes que es van escriure durant quatre dècades Josep Pla i el seu editor, Josep Vergés Matas, entregades en mà per Facundo, el missatger de Palafrugell, la nova obra de Josep C. Vergés il·lumina el pes de la mordassa i reivindica els esforços entre bambolines de l'escriptor i l'editor per minimitzar-ne l'im-pacte silenciador sobre l'obra planiana.

La censura invisible de Josep Pla barreja vida personal amb fets polítics.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Bonet revela que Girona té 3.000 famílies disposades a acollir estudiants en lloguer

Bonet revela que Girona té 3.000 famílies disposades a acollir estudiants en lloguer

Quim Salvi denuncia en un debat organitzat pel Consell d'Estudiants que els laboratoris i les...

El CoNCA adverteix que el 155 «limita» les accions de les institucions en la cultura

El CoNCA adverteix que el 155 «limita» les accions de les institucions en la cultura

Carles Duarte demana a les forces polítiques que concorren a les eleccions del 21-D que considerin...

La despesa privada en oci, cultura i espectacles cau un 6,2%

Després d'un repunt de la despesa privada en oci, espectacles i cultura els anys 2014 i 2015, el...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema