La comunitat universitària, agents socials i econòmics i grups parlamentaris van subscriure ahir el Pacte Nacional per a la Universitat (PNU), en el marc del qual es dissenyarà un nou model de finançament de les universitats catalanes que asseguri la seva sostenibilitat i estabilitat.

El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va informar durant l'acte de presentació que en el si del pacte s'abordaran les polítiques necessàries per configurar un nou model de finançament universitari que permeti avançar en un sistema de preus públics equitatiu i promogui la igualtat en l'accés a la universitat.

De la seva banda, el president de l'Associació Catalana d'Universitats Pública (ACUP), Jaume Casals, va explicar que és «necessari calmar la situació generada pel clamor social que reclama la rebaixa de tarifes universitàries a Catalunya», i que «cal estudiar un sistema de finançament, que no ha de passar necessàriament per una rebaixa global de les taxes».

Casals va expressar que els ciutadans «creuen tenir cert dret a assistir a la universitat», però que el sistema «es proveeix de recursos fiscals reduïts», a «diferència» del que passa en altres països «més avançats, que compten amb grans sistemes universitaris, garantits per la recaptació d'impostos».

Sobre el sistema de finançament universitari, el secretari d'Universitats i Investigació, Arcadi Navarro, va concretar que «la rebaixa del 30% en les tarifes s'aplicarà a les rendes corresponents als trams 1 i 2 d'equitat, que són les més baixes».

Navarro va recordar que a Catalunya qualsevol alumne «té subvencionat com a mínim el 75% dels seus estudis universitaris».