El Festival Internacional de Fotoperiodisme Visa pour l'Image de Perpinyà presenta a les sales d'exposicions de la Casa de Cultura de Girona dues mostres fotogràfiques simultànies que van quedar inaugurades dijous i es podran visitar fins al 27 de juliol.

La primera és del fotoperiodista cubà de pares espanyols Jesse A. Fernández (l'Havana, 1925-París, 1986), testimoni d'excepció del procés revolucionari a l'illa caribenya. La mostra ja es va poder veure l'any passat a l'exposició francesa. Fernández va poder captar la vida a la Cuba de Fulgencio Batista, just abans que la Revolució enderroqués el dictador, i va exercir com a retratista oficial dels inicis del règim de Fidel Castro fins després del discurs de dirigent revolucionari a l'ONU, el 1960.

Aleshores, desencantat, va abandonar l'illa i va viure a Nova York, Puerto Rico, Espanya i París, on va morir l'any 1986. Va abandonar el fotoperiodisme i avui és l'autor d'un fons d'enorme interès històric i artístic, i alhora un dels grans desconeguts del fotoperiodisme.

Les seves fotografies són retrats amb molta profunditat psicològica, que semblen descriure els personatges que hi apareixen: des del líder revolucionari Fidel Castro o Ernest Hemingway, en el període 1958-1960 o a artistes i intel·lectuals com Dalí, un joveníssim Antoni Tàpies, Joan Miró, Mario Vargas Llosa, Max Aub, Lezama Lima i moltes altres personalitats, fotografiades sobretot a Nova York.

D'altra banda, Visa pour l'image presenta, també a Girona, el protagonista del Visa off, Titouan Lamazou (Casablanca, 1955), viatger, fotoperiodista i artista plàstic.

L'obra que presenta és essencialment fotografia dels seus viatges a l'Àfrica sempre revigoritzats amb tocs artístics. En destaquen les fotografies que va prendre als camps de refugiats al llarg de tota la frontera de Mali amb Nigèria, Burkina Faso i Mauritània.

La seva experiència intensa com a viatger, navegant o fotògraf ha eixamplat la seva manera de mirar el món i la dona té un paper destacat en la seva mirada.

Les mostres són fruit de la col·laboració entre la Casa de Cultura de Girona, la Casa de Cultura de la Generalitat a Perpinyà, i el Festival Internacional de Fotoperiodisme Visa pour l'Image.