L'organista Miquel González ha denunciat en declaracions a l'agència EFE i ha confirmat posteriorment al Diari de Girona que l'orgue de l'església del monestir de Sant Esteve de Banyoles ha caigut en un estat de degradació lamentable i darrerament fins i tot té tubs tirats per terra.

«Sóc músic. És una pena, em va saber molt greu. Les portes de la caixa de l'orgue estaven obertes i els tubs tirats per terra», ha lamentat l'organista de la parròquia de Santa Anna de Barcelona i professor d'orgue i clavicèmbal, que fa «cinc o sis mesos» va accedir a l'antiga església de Banyoles.

Tot i que els últims monjos benedictins del monestir van ser definitivament exclaustrats arran de la desamortització del 1835, i que l'edifici acull avui l'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany, l'edifici de l'antiga església, on ja no se celebra missa, és propietat del bisbat de Girona.

Prop de l'arqueta

La cèlebre Arqueta de Sant Martirià i el retaule de Nostra Senyora de l'Escala són, jutament amb l'orgue barroc, les principals joies de l'antic monestir, que una història mil·lenària i és declarat bé cultural d'interès nacional.

L'any 2008, tot i que estava ja bastant deteriorat, l'orgue encara va sonar en un dels actes de commemoració del 250 aniversari d'un instrument musical que va sorgir del taller català dels Boscà i que té un germà a l'església de Cadaqués.

«Una cosa és que es degradi un campanar per efecte de la meteorologia, però l'altra és que els tubs estiguin per terra, cosa que vol dir que algú els ha tirat», es plany González, que reivindica la restauració de l'instrument musical del barroc.

«Banyoles és una ciutat molt bonica amb el seu estany, haurien de ser les mateixes entitats de la ciutat que reivindiquessin la protecció de l'orgue», afegeix el músic. «És un orgue important, és una joia del patrimoni català i cal restaurar-lo», insisteix.

Aquest és un d'orgue amb caixa de fusta i està instal·lat enlairat sobre la porta d'entrada de la que antigament era l'església del monestir de Sant Esteve, un edifici que remunta a un temple tardoromà.