El forense que va embalsamar Salvador Dalí, Narcís Bardalet, ha qualificat avui de "surrealista" tot l'enrenou causat per l'ordre d'exhumació del cadàver del pintor per realitzar una prova de paternitat a instàncies de la veïna de Figueres Pilar Abel, que assegura ser filla de l'artista.

En declaracions a EFE, Bardalet ha puntualitzat que sent el "màxim respecte" per la jutge de Madrid que ha pres aquesta decisió, però ha proposat l'opció prèvia, "que potser no ha estat valorada", d'extreure una mostra d'ADN a les restes del pare oficial de Pilar Abel, ja mort.

"Que se li practiqui primer a qui pagava les factures -en referència al progenitor de la dona que diu ser filla de Salvador Dalí-, al pare teòric", ha insistit el sotsdirector de l'Institut de Medicina Legal de Girona.

Narcís Bardalet considera que s'haurien d'esgotar opcions com aquesta abans de procedir a una exhumació, encara que ha rememorat el pintor surrealista amb la frase "l'important és que es parli".

"Tant que havia parlat ell de l'àcid desoxiribonucleic (ADN) i mira, ara segur que no para de riure a la tomba", ha assenyalat Bardalet.

El forense ha desmentit, tal com sosté Pilar Abel, que existeixi una màscara mortuòria de la qual es podria extreure la informació genètica de Salvador Dalí i ha detallat que es va intentar en el moment de l'embalsamament, però que va resultar impossible realitzar-la.

"Hi havia el perill de carregar-nos els bigotis mítics de Dalí, els que com ell deia marcaven sempre les deu i deu, així que es va fer una prova a la galta de tres o quatre centímetres i es va descartar finalment", ha relatat Narcís Bardalet.

Qüestionat sobre les restes d'aquest petit intent, Bardalet ha precisat que, "juntament a la resta de material quirúrgic utilitzat, es va enviar a incinerar tal com obliga la normativa "i bé saben els hospitals", encara que no descarta que algun treballador hagués optat per conservar-los, "perquè un ja no se'n refia".

En tot cas, el forense considera que "la màscara és com el monstre del llac Ness, que ningú l'ha vist", i ha insistit en la seva proposta que s'analitzi primer l'ADN de la persona que figura en els documents com a pare de Pilar Abel.