Una jutge de Madrid ha ordenat l'exhumació del cadàver del pintor Salvador Dalí i l'obtenció de mostres del seu cos per a la pràctica de la prova biològica de determinació de la paternitat de Pilar Abel, una veïna de Figueres que va presentar una demanda per ser reconeguda com filla de l'artista.

Segons indica la jutge encarregada del cas en un acte, «és necessària la prova biològica d'investigació de la paternitat de Maria Pilar Abel Martínez respecte del Sr. Salvador Dalí Domenech», en «no existir restes biològiques ni objectes personals sobre els quals practicar la prova per l'Institut Nacional de Toxicologia».

La magistrada María del Mar Crespo ordena, en aquest sentit, que es lliuri un exhort al Jutjat de Figueres perquè el metge forense adscrit exhumi el cadàver de Dalí i extregui mostres -«restes òssies i/o peces dentals»- i siguin remeses a l'Institut de Toxicologia.

La titular del Jutjat de Primera Instància número 11 de Madrid diu també en l'acte, del passat 20 de juny, que Pilar Abel haurà d'acudir a l'Institut de Toxicologia el dia i hora que sigui citada per obtenir les seves pròpies mostres.

Segons ha indicat l'advocat de la demandant, Enrique Blánquez, encara no hi ha data per procedir a l'exhumació però «podria tenir lloc el mes de juliol».

La Fundació Gala Dalí no ha volgut fer declaracions però ahir mateix va informar que presentarà un recurs per oposar-se a la pràctica de l'exhumació. «El nostre equip jurídic intern juntament amb el despatx Roca Junyent, S.L.P. treballen en aquest recurs en coordinació amb l'Advocat de l'Estat», diu en un comunicat.

A l'abril del 2015, el jutjat de primera instància número 11 de Madrid va admetre a tràmit la demanda de paternitat que va presentar Pilar Abel contra el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, i contra la Fundació Gala Dalí, en condició d'hereus legals del pintor.

La demanda presentada per Pilar Abel, nascuda a Figueres el 1956, al·lega que va ser fruit d'una relació que va mantenir la seva mare amb el pintor català, a qui va conèixer a Cadaqués quan treballava d'empleada en una casa.

S'argumenta en la demanda que diverses vegades la mare de Pilar Abel li va dir que el seu pare era Dalí, i s'inclou una acta notarial d'una cuidadora de la mare que reconeix que li havia relatat que de jove va tenir una relació sentimental oculta amb el pintor.

Igualment es recull en la demanda que Pilar Abel s'ha sotmès a dues proves de paternitat, però que mai ha aconseguit que li siguin lliurats els resultats.

La primera prova es va fer a un laboratori de San Sebastián de los Reyes (Madrid), el juliol de 2007, amb restes de pell i cabells que van quedar enganxats en una màscara de guix que es va fer del pintor poc després de morir, i que va arribar a les seves mans. La segona es va fer a París el desembre de 2007 al despatx de Robert Descharnes, col·laborador i biògraf de Dalí, que conservava material genètic del pintor empordanès.