El ballarí i coreògraf Cesc Gelabert serà un dels integrants de l'espai d'experimentació El Laboratori i també oferirà el seu espectacle "Solos" a la nova edició del festival de dansa tradicional Ésdansa, presentat aquest dimecres a Barcelona, i que tindrà lloc del 21 al 27 d'agost a Les Preses.

L´Ésdansa 2017 ha programat espectacles on la creació i la innovació es posen a disposició de la dansa tradicional, com per exemple els nous llenguatges de la jota a través de Miguel Ángel Berna, o la dansa catalana de nova creació com "Acròstic", de l´Esbart Ciutat Comtal.

Companyies i espectacles d'Ésdansa 2017 from Marboleny on Vimeo.

L´expressivitat tradicional i el mestissatge d´influències es troben a "A vore", de Sònia Gómez i Ramon Balagué, i el circ i la dansa encaixen i es nodreixen l´un de l´altre amb "EguRa", la proposta d´Oriol Escursell guanyadora de la primera edició de premi Delfí Colomé.

RCR Arquitectes

La dansa en un entorn natural serà present al Parc de Pedra Tosca amb un itinerari on descobrir danses tradicionals i alhora un espai natural únic, recuperat gràcies a la feina innovadora de RCR Arquitectes.

També es ballarà a l´era, talment com ho feien en els pobles amb la música de Peret Blanc de Beget, i es peregrinarà fins a la petita ermita de Sant Matí del Corb per fer un salt en el temps a través dels Cants i Danses del Llibre Vermell de Montserrat.

Dins les propostes internacionals, aquesta ens convida a viatjar per les tradicions de Guinea Bissau, Nicaragua, Iran, Indonèsia, Bielorússia i la República de Kabardino-Balkària. Una de les "perles internacionals" d´aquest any, coincidint amb el 35è aniversari del festival, serà poder veure, aprendre i ballar amb un final de festa amb la Dansa de les Mil Mans d´Indonèsia, Patrimoni Oral i Intangible de la Humanitat.

140 hores de tallers

Aquest any l´Ésdansa´T, la part de formació de dansa tradicional del festival, reestructura els seus tallers en un nou horari comú de dilluns a divendres i dóna cabuda als joves amb un itinerari propi, l´Ésdansa´T Jove, una nova línia que completa l´oferta formativa amb un espai propi per a nois i noies d´entre 13 i 18 anys.

En total, seran més de 140 hores de tallers distribuïts en tres línies, una d´elles amb dos itineraris, i impartits al llarg de cinc dies, posicionen un any més l´Ésdansa´T com a màxim referent formatiu i veritable Campus de la dansa tradicional.

La presentació del festival ha comptat amb l'assistència del director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció cultural de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, i l´alcalde de Les Preses, Pere Vila, els quals han avalat la trajectòria de l´Ésdansa i han felicitat a l´organització pels 35 anys d´història.

El director de l´Ésdansa, Jordi Fosas, ha recalcat la necessitat d´entendre la dansa tradicional com un treball creatiu viu i en constant evolució.