El català està present a més de 150 universitats d'arreu del món a través de la Xarxa d'Estudis Catalans a l'Exterior. De la mà de l'Institut Ramon Llull (IRL), que dona suport econòmic a 87 centres per a la contractació de professorat, la xarxa permet a 6.200 estudiants seguir cursos de llengua i cultura catalanes de tots els nivells en 30 països d'Europa, Amèrica, Àsia i Oceania.

L'IRL busca consolidar la xarxa i ampliar-la prioritàriament per l'Estat en un futur, en coordinació amb el govern del País Valencià.

En aquesta línia, la Universitat Autònoma de Madrid s'afegirà als sis centres a nivell espanyol que tenen un lectorat de català i en vistes al curs 2018-2019 se n'hi afegiran dues més. En el curs passat, s'han impartit 650 cursos de llengua i cultura catalanes. Desenvolupar docències en l'àmbit no universitari també es troba entre les prioritats a més llarg termini.

Del total d'universitats que ofereixen estudis de català, un 18% es troben entre les 100 primeres del món segons el rànquing de Xangai i un 63% se situen entre les 500 primeres. Els Estats Units i el Regne Unit, amb 21 centres cadascun, són els països amb més universitats que ofereixen estudis de català, seguides d'Alemanya, amb 20. Un total de 19 universitats compten amb especialitzacions en estudis catalans (ja siguin graus o minor).

L'Institut Ramon Llull també contribueix a la difusió dels estudis catalans en l'àmbit acadèmic amb 5 càtedres i centres d'estudis a universitats com Harvard, la Queen Mary University de Londres, la CUNY a Nova York, la Universitat de Chicago o la Sorbona de París.

Jornades Internacionals

La Universitat Rovira i Virgili acollirà per segon any consecutiu les Jornades Internacionals per a Professors de Català que organitza cada any l'IRL i que aquest any arriben a la 31a edició. Es tracta del principal espai de formació adreçat al professorat de la Xarxa i un punt de trobada, debat i reflexió per compartir experiències.