L'exhumació del cadàver de Salvador Dalí està prevista per dijous 20 de juliol després que un jutge hagi donat el vistiplau per extreure'n mostres d'ADN i així poder confrontar-les amb les de Pilar Abel Martínez, la dona que afirma ser filla de l'artista.

Des del l'Institut de Medicina legal i ciències forenses de Catalunya ja han avisat però que «els resultats de les proves de paternitat de Dalí poden trigar bastant».

En una entrevista a la cadena RAC1, la doctora i cap del servei de laboratori de l'Institut, Teresa Marron, va assegurar que «l'extracció de mostres és més difícil -en el cas de Salvador Dalí -perquè està embalsamat».

També va afegir que «s'han de saber bé quins líquids es van fer servir per l'embalsamament perquè podrien contaminar les mostres d'ADN», i va destacar que «quan hi ha un embalsamament els líquids poden degradar l'ADN i compliquen la identificació» però va remarcar que «això no vol dir que no es pugui fer, però és més complicat».

Tot i això, en una exhumació, va dir Teresa Marron, «el procés de l'extracció d'un cadàver és senzill» i que «en funció de la complicació del cas, pot trigar bastant en saber-se els resultats. Depèn de cada cas i de la problemàtica que es trobi cada laboratori però no és com el cas d'una persona viva».

Finalment, la cap del servei de laboratori de l'Institut de Medicina legal i ciències forenses de Catalunya va recordar que «per fer la prova de paternitat cal la mostra de la presumpta filla, de la mare i del pare. Hem de tenir totes les mostres».

Exhumacions en casos judicials

Les exhumacions de cadàvers no són unes tasques que vinguin de nou als forenses amb el cas de Dalí. La cap de servei l'Institut de Medicina legal i ciències forenses de Catalunya va afirmar que «exhumar el cos d'un cadàver que fa temps que ha mort és una pràctica més o menys habitual».

Va recordar que «sobretot es fan exhumacions en casos judicials per veure si es tracta d'una mort violenta o no» però destaca que en canvi «no són tan habituals en temes de filiació».

Quant al procés per fer l'exhumació, hi ha un protocol que han de seguir i que consisteix en primer lloc a constituir «la comissió judicial i després d'extreure el cos s'agafen les mostres més adients per fer les proves que es demanen», va explicar la doctora.

Un problema afegit «és que les persones que agafen les mostres poden contaminar amb el seu ADN les mostres que es necessiten» i per això, «els tècnics i metges han d'anar protegits i fer una cadena de custodia que disposi de garanties suficients.