L'estat de conservació del cadàver determinarà si les mostres d'ADN de Dalí s'han d'extreure del moll de l'os, una possibilitat que no es pot descartar, segons el metge forense Narcís Bardalet va declarar fa uns dies a Diari de Girona, arran de l'ordre d'exhumació dictada per una jutgessa de Madrid que investiga la paternitat de la pitonissa Pilar Abel, que diu ser filla del geni empordanès.

La Fundació Gala-Dalí no havia rebut ahir resposta judicial al recurs presentat per tal d'evitar aquesta exhumació, prevista per al dijous dia 20, de manera que l'entitat s'ha preparat davant la possibilitat que demà passat, tal com està anunciat, arribi la comitiva judicial per obtenir les mostres d'ADN d'un cos que descansa sota una pesada làpida des de l'any 1989, quan va ser sepultat a la sala principal del Teatre Museu de Figueres.

El museu rep aquests dies d'efervescència vacacional fins a quatre mil visitants diaris i alguns dels turistes ja havien fet la seva reserva de visita per dijous, de manera que caldrà compaginar els interessos dels turistes amb els judicials.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, tampoc no ha havia rebut ahir a la tarda cap notificació judicial, malgrat haver advertit que l'edifici del Teatre-Museu és de titularitat municipal i, com que gaudeix de protecció patrimonial, cal autorització fins i tot de la Generalitat per executar unes obres de paleteria que es presenten com a necessàries per moure una làpida de més d'una tona de pes.

Preguntat per aquest diari, l'Ajuntament no va aclarir ahir com actuarà en el cas que la comitiva judicial vulgui entrar al museu i fer les obres sense l'autorització que reclama Marta Felip.

Una operació que no es podrà resoldre en pocs minuts. Aixecament de la làpida amb una grua, exhumació del cadàver estudiant si cal accedir al moll de l'os per aconseguir mostres efectives, i recol·locació del cadàver i la làpida per deixar-ho tot a lloc. Tot plegat pot requerir unes quantes hores pel cap baix. Potser fins a vuit hores de treballs.

Això amb el museu obert i funcionant a tot drap, convertit en un formiguer de visitants en un dia de plena temporada d'estiu.

Fons de la Fundació han indicat que si el jutge no dona resposta i demà passat es presenta la comitiva judicial, hauran d'intentar evitar que els turistes deambulin per la sala de la cúpula geodèsica mentre la tomba estigui oberta.

Pilar Abel ja es va extreure mostres d'ADN la setmana passada a l'Institut Nacional de Toxicologia. Com que la proposta d'experts com el mateix forense Bardalet d'extreure primer mostres d'ADN del pare oficial de Pilar Abel per confirmar o descartar la paternitat no s'ha tingut en compte, ara falta l'ADN del pintor surrealista per tancar un cas que el jutjat madrileny preveu sotmetre a judici el proper mes de setembre.

El jutjat de la capital espanyola ha comunicat al jutjat de Figueres l'ordre d'obtenció d'ADN dalinià, una operació a la qual la Fundació Dalí va oposar recurs, però es tracta d'un recurs «no suspensiu», de manera que el jutge pot actuar unilateralment i no té obligació ni de respondre a la Fundació.

El Museu Dalí s'ha preparat i fins i tot té previst un «pla B» de paleteria per si la comitiva judicial arriba acompanyada d'un paleta que té problemes a l'hora de destapar i tornar a tapar la tomba del mestre autor dels rellotges tous, els elefants de potes primes o El gran masturbador.

Sense mitjans de comunicació

Els mitjans de comunicació no podran prendre imatges de l'operació i hauran de conformar-se amb les que cedeixi la Fundació i les que obtinguin al carrer quan entri la comitiva judicial.

Pilar Abel manté des de fa anys que ella és filla de Dalí, arran d'una relació que la seva mare va mantenir amb el pintor.