Una mostra d'ADN de més de 500 anys podria revelar que Colom era portuguès

La tesi de Fernando Branco, professor de l´Institut Superior Tècnic de Lisboa, apunta que el seu nom real podria ser Pedro Ataíde

18.07.2017 | 06:30

Tot i que la teoria més acceptada pels experts apunta que Cristòfor Colom va néixer a Gènova, no tots descarten que fos català, gallec o portuguès, i un grup d´investigadors lusitans va posar a prova aquesta última tesi gràcies a una mostra d´ADN de fa 500 anys.
El mateix fill del descobridor d'Amèrica, Ferran Colom, va contribuir a l'aura de misteri que existeix sobre l'origen del seu pare al no desvetllar el seu lloc de naixement en la biografia que va escriure sobre ell, la qual cosa ha generat múltiples teories entre els investigadors.
La Universitat de Coïmbra i l'Institut Superior Tècnic (IST) de Lisboa volen comprovar una d'aquestes hipòtesis: si el navegant era portuguès i, a més, si el seu nom real era Pedro Ataíde, nom amb què es va conèixer un corsari lusità del segle XV.
Aquesta tesi va ser desenvolupada pel professor Fernando Branco, de l´IST, en un llibre publicat el 2012 sota el títol Cristòfor Colom, noble portuguès en el qual es recullen més de mig centenar de coincidències entre la vida del navegant i la de Pedro Ataíde.
Ataíde va ser donat per mort en la batalla naval del Cap de São Vicente el 1473, on va combatre al costat d'un corsari francès anomenat Culon.
Segons la tesi de Branco, Ataíde va aconseguir salvar-se i arribar nedant fins a les costes de l'Algarve, on decidiria canviar el seu nom a Pere Colom (o Culon) per motius de seguretat, ja que la família Ataíde era perseguida a Portugal després de participar en una conjura per matar el rei João II.
«Hi ha un conjunt d'indicis que apunten al fet que el seu veritable nom era Pere Colom. Mai va escriure el seu nom com Cristòfor Colom. Signava com a almirall o amb una signatura encriptada en la qual es poden llegir diverses coses, entre les quals «Pere Colom», va explicar Branco.
La biografia de Colom assenyala que el navegant va arribar a Portugal el 1476 nadant després d'un naufragi, la qual cosa reforçaria la tesi que ara va a ser posada a prova.
El grup d'investigadors de la Universitat de Coïmbra i de l´IST va a analitzar ADN extret dels ossos del cosí directe de Pedro Ataíde i el va comparar amb l'ADN del seu fill Hernando, que ja va ser seqüenciat el 2006 a Espanya.
«Estic gairebé segur que el seu nom era Pere Colom. Falta comprovar si existeix relació amb Pedro Ataíde», sosté Branco.
Aquesta prova només serà possible si els ossos del cosí d´Ataíde estan en bon estat, detall que es desconeix perquè encara no s'ha obert la tomba en la qual es troba soterrat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

El trio de jazz Threejay obre la temporada de concerts de la Casa de Cultura de Girona

El trio de jazz Threejay obre la temporada de concerts de la Casa de Cultura de Girona

La programació inclourà una versió del «Rèquiem» de Mozart per a quartet de corda i combinacions...

El Museu de l´Exili rep el dietari inèdit del tinent Blasi sobre l´evacuació d´art del 1939

El Museu de l´Exili rep el dietari inèdit del tinent Blasi sobre l´evacuació d´art del 1939

La família del carrabiner republicà Alexandre Blasi, responsable del trasllat del patrimoni per...

«Origen», la nova novel·la de Dan Brown, transcorre a Barcelona i Monsterrat

«Origen», la nova novel·la de Dan Brown, transcorre a Barcelona i Monsterrat

L'escriptor nord-americà Dan Brown, autor d' El codi Da Vinci, presentarà el pròxim 17 d'octubre a...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema