El disc d'U2 "The Joshua Tree" va brillar ahir a la nit a l'Estadi Olímpic de Barcelona, ??tres dècades després de la seva publicació, i ha posat la pell de gallina a 55.000 persones, rendides davant el poder de les èpiques melodies d'U2, la força de la banda i l'emotiu espectacle visual.

Amb la gira "U2: The Joshua Tree Tour", que ahir els va fer a Barcelona la seva única escala espanyola, els irlandesos estan celebrant amb magnificència el 30 aniversari d'un disc que no ha envellit i que el segle XXI permet presentar en directe acompanyat per tecnologies visuals impensables quan van néixer les cançons.

Repassem els millors moments:

1. El concert ha començat amb "Sunday Bloody Sunday" i el públic embogit i feliç d'estar per fi davant de Bono, després de patir cues virtuals per aconseguir les entrades, que es van esgotar el mateix dia que es van posar a la venda, i cues reals avui sota el sol, per als controls d'identitat i de seguretat en l'accés al recinte.

2. L'expectació era màxima i U2 l'ha cobert amb escreix en el primer tram de l'espectacle, en què ha sonat "New Year s Day", "Bad" i "Pride (In the Name of Love)".

2. Situada al mig de l'estadi, sobre la passarel·la, la banda ha aconseguit llançar rampes a l'espina dorsal dels presents amb la seva música com a única arma, sense pantalles ni efectes de cap tipus.

4. En aquest punt, Bono ha esmentat a David Bowie, al qual ha recordat avui passejant per Barcelona quan ha vist l'anunci de l'exposició "David Bowie is", que està aquests dies a la capital catalana, i li ha dedicat "Heroes".

5. Després d'aquesta apoteòsica benvinguda, l'enorme pantalla de l'escenari (61 per 14 metres) ha mostrat la silueta de l'arbre de Joshua sobre un fons vermell i Bono i la seva banda s'han dirigit a l'escenari central disposats a interpretar el seu famós àlbum de principi a fi.

6. Les dues primeres cançons del disc, "Where the Streets Have No Name" i "I Still Have not Found What I'ma Looking For", han provocat crits de plaer, mentre a la pantalla es projectaven unes impactants imatges del director de cinema holandès Anton Corbijn, gravades al Death Valley i Zabriskie Point.

"Sembla mentida que una cançó pugui ser més rellevant ara que quan es va escriure 30 anys enrere", ha dit Bono quan ha començat la cara B de "The Joshua Tree", cosa que s'ha dit per ell mateix pot semblar arrogant, si no fos perquè la vigència del disc és absolutament certa.

Amb aquest treball discogràfic U2 va aconseguir conquistar Amèrica i les referències als sentiments contradictoris que els Estats Units desperta a la banda i en molts dels seus seguidors han estat presents en les imatges de la pantalla gegant.

7. El compromís social també ha estat molt viu al llarg de tot el concert, a través de les lletres de les cançons, els missatges que han aparegut en pantalla i les paraules en anglès i castellà del mateix Bono, però sobretot en el tema " Miss Syria ".

8. Aquesta cançó, abans coneguda com "Miss Sarajevo", ha anat acompanyada de les imatges del artistes francès J.R rodat en el camp de refugiats Zaatari a Jordània, on viuen prop de 80.000 sirians que han fugit de la guerra.

9. Després, el concert ha virat cap al rock i han sonat 6 temes més, la majoria del disc "Achtung Baby", entre ells "Ultra Violet (Light My Way)", acompanyat d'imatges de dones pioneres en diferents camps, en suport de la campanya "Poverty In Sexist".

10. El concert ha acabat amb una llarga arenga de Bono sobre el poder de la gent que lluita pels seus drets, una sentida interpretació de "One", amb els llums dels mòbils brillant en la nit, i un tema del seu pròxim disc titulat " The Litle Thing Than Give You Away ".

Barcelona va quedar fora el 1987 de la gira "The Joshua Tree", però el destí li ha donat una segona oportunitat i, sens dubte, ha quedat satisfeta.