L'exhumació del cadàver de Salvador Dalí és un dels fets més destacats de l'any a les comarques de Girona.

El que fins ara es coneixia és el van veure els periodistes i ciutadans presents a fora del Museu Dalí com va ser ahir l'arribada de la comitiva judicial però es desconeixien fins ara com es va procedir exactament a l'interior.

Aquí es revelen els punts més destacats de l'exhumació, tal i com els ha fet públics aquest matí la Fundació Gala-Salvador Dalí:

  • A les vuit del vespre va arribar a la comitiva judicial a la porta del museu: composta per la Secretària Judicial de Figueres, tres representants de l’Institut Mèdic Forense, dos representants dels serveis funerarisi els advocats de les parts del procés així com els representants de la Fundació i un equip tècnic.
  • El procediment d’exhumació va començar instal·lant unes carpes per maximitzar la discreció i intimitat, i es va sol·licitar a tots els presents l’entrega de mòbils i dispositius electrònics per evitar qualsevol gravació d’imatges.
  • Seguidament es va muntar una politja per aixecar la làpida que es troba sota la cúpula i es va procedir a l’aixecament sense incidències.
  • A partir d’aquest moment, només van poder estar a l’interior de la carpa una representació reduïda de les parts del procés i de la comitiva judicial.
  • Una vegada aixecada la làpida es va accedir a la tomba i, a dos metres de profunditat, al fèretre. I posteriorment, es va obrir.
  • Després de l’extracció de mostres biològiques per part dels metges forenses, es va tornar a tancar el fèretre per retornar-lo a la seva ubicació original.
  • Aquí es va donar per conclosa la intervenció judicial.
  • El Museu ha tornat a obrir avui a les nou del matí.

Cal recordar que l'exhumació va ser ordenada per un jutjat de Madrid per tal d'extreure mostres d'ADN del cadàver i així poder determinar si la veïna de Figueres, Pira Albel és filla o no de l'artista Salvador Dalí.

Els forenses van prendre mostres de cabell i es van endur ungles, dents i dos ossos llargs del pintor. La previsió és que els resultats estiguin a principis de setembre, abans del judici fixat per al dia 18.

Els responsables de la fundació han confirmat que el cos de Salvador Dalí estava "ben conservat", que el tornaran a exhumar per restituir les peces que s'han endut a analitzar i que els bigotis "continuaven marcant les deu i deu".

Totalment momificat

En una entrevista a RAC1, l'embalsamador de Dalí, Narcís Bardalet ha explicat que el cadàver estava totalment momificat i que era dur com la "fusta" i que per això, va ser necessària la utilització d'una serra durant l'exhumació.

A més, el forense va destacar que el que s'ha extret són les tíbies, ungles del peu i de la mà. A més de peces dentals, les arrels de les quals poden ser claus alhora d'extreure l'ADN.

Bardalent també ha manifestat que després de l'exhumació del cadàver, un cop s'hagin fet les proves a Madrid, caldrà tornar a posar les peces extretes al geni empordanès.

La Fundació qualifica l'exhumació "d'improcedent"

La Fundació Gala-Salvador Dalí qualifica l'exhumació del pintor "d'improcedent" i lamenten que el jutjat hagi acordat un acte "tan invasiu" sense "cap mena de fonament". Per això, han anunciat aquest matí que emprendran accions legals si la prova de paternitat és negativa.

D'una banda, es plantegen reclamar a la figuerenca que ha interposat la demanda de paternitat, Pilar Abel, "els perjudicis i costos" ocasionats.

De l'altra, estudiaran si s'ha comès un "error judicial" i poden fer algun tipus de reclamació a l'administració de Justícia.