Històric. Així definien la gran majoria de mitjans internacionals un dia com el d'ahir, en què 27 anys després de la seva mort el geni Salvador Dalí seria extret de la seva tomba per demostrar si és o no és el pare de Pilar Abel, la dona que assegura ser la seva filla. El desplegament de televisions, ràdios, agències i diaris durant tota la jornada va ser massiu, un fet que demostra que tot i estar mort, el geni continua movent masses i generant notícies de rabiosa actualitat.

Països com Rússia, Xina, Suïssa, Estats Units o França són només alguns dels exemples, però la presència de representants d'arreu del món era encara molt més extensa, i és que la plaça Gala i Salvador Dalí feia anys que no es veia tan plena de càmeres i micròfons, amb flaixos que es disparaven sense parar i llibretes que treien fum. El gruix important va arribar al vespre, moment en què havien de tancar el museu i fer entrar a la comitiva judicial per començar amb l'exhumació, però alguns no van voler esperar fins aquell moment i ja van començar a trepitjar carrer des de bon matí.

Un tema de gran interès

És el cas, per exemple, d'una de les cadenes russes més importants, Rússia1, que a quarts de dotze del matí ja es trobava a la Rambla fent retransmissions en directe. «És un tema que interessa molt i, de fet, hem vingut expressament des del nostre país. Creiem que és un fet històric i un moment molt important. No tenim ni idea de què pot passar a partir d'aquesta nit», va explicar la seva reportera.

Una opinió compartida també per la periodista de l'agència de notícies Reuters, que amb tot un equip desplegat des del principi de la jornada, assegurava que «l'interès que pugui tenir la notícia rau precisament en la figura d'un artista tan conegut com és Salvador Dalí». Per a Pilar Suàrez, «el que pugui passar avui és simplement història, potser no canviarà la marca de Dalí, però la vida de Pilar Abel segur que sí».

L'interès dels espectadors per la història d'una suposada filla de Dalí va ser corroborat pel periodista de l'agència France Press, el qual va explicar que «tant la BBC com la CNA havien emès durant la nit anterior un documental que havien creat des de la seva plataforma. «He estat parlant amb molts veïns de Figueres durant aquests dies i, de fet, no entenc com és que aquesta prova d'ADN no s'havia realitzat abans», es preguntava el reporter suís.