Maria Lorca va ser l'alcalde de Figueres que va gestionar l'enterrament de Salvador Dalí, que va morir a Figueres el 23 de gener de 1989. A ell li va correspondre la decisió de sepultar el geni a Torre Galatea, al museu Dalí, presa després que tot just dos mesos abans de morir, el pintor li comuniqués personalment que volia ser enterrat a Figueres. Lorca lamentava ahir que ningú l'hagués convidat a l'exhumació ja que li hauria fet «il·lusió estar al seu costat». L'exalcalde també va demanar que en cas que es demostri que Pilar Abel no és la filla de Dalí, se li reclamin danys i perjudicis.

Ahir, en declaracions a la Cadena SER, Lorca demanava que la dona que ha aconseguit l'exhumació del cadàver i que assegura ser filla del geni empordanès, afronti el pagament de «danys i perjudicis» en el cas que les proves d'ADN resultin negatives.

En aquest context, Marià Lorca, que va ser amic personal del pintor, va mostrar certa decepció en no haver estat convidat a l'exhumació del cadàver. «M'hauria agradat ser al seu costat en un moment com aquest», va declarar.

Amb el «cor partit»

De la seva banda, el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, va reconèixer que l'exhumació del cos de Salvador Dalí li sabia greu, però va deixar clar que s'ha de complir la llei. «Si ha una resolució judicial que indica que es faci, s'ha de fer», va reblar. Méndez de Vigo va fer servir un símil d'una cançó del cantant Alejandro Sanz per descriure el seu sentiment cap a l'exhumació de Dalí: «tinc el cor partit», va comentar el ministre, que va demanar respecte envers la decisió presa per la jutgessa que va acceptar la petició de la figuerenca Pilar Abel per fer una prova de paternitat. Méndez de Vigo , això no obstant, no s'amaga que es tracta d'una situació «complicada», sobretot perquè «han passat molts anys».

Abel es queda a Madrid

L'advocat de Pilar Abel, Enrique Blánquez, va ser un dels actors que va estar present a Figueres durant la jornada d'ahir. Davant d'una plaça plena de mitjans de comunicació no es va mostrar sorprès per l'expectació que havia generat tot el procés: «la figura de Dalí és estratosfèrica i era d'esperar que un dels personatges més famosos del segle XX generi tot aquest moviment».

Blánquez va explicar que havia vingut tot sol a la capital alt-empordanesa i que la seva clienta, Abel, es trobava a Madrid. «Crec que es pot entendre que no vulgui veure el seu pare embalsamat, està molt emocionada per tots aquests esdeveniments», va explicar. També es va mostrar optimista respecte als resultats que puguin sortir arran de l'extracció d'ADN de Salvador Dalí, «per fi es podrà saber tota la veritat, hi ha nombre molt elevat possibilitats que tot això acabi sortint bé».