La Biblioteca Nacional ha adquirit un important epistolari format per 44 cartes originals, 18 targetes postals i 3 peces manuscrites autògrafes del poeta xilè Roberto Bolaño dirigides al seu amic i també poeta Bruno Montané Krebs i que aquest va conservar en el seu arxiu personal.

Roberto Bolaño (Santiago de Xile, 1953-Barcelona, 2003) va muntar amb el poeta xilè Bruno Montané una sèrie de revistes efímeres i, malgrat la proximitat, van mantenir correspondència entre setembre del 1976 i maig del 1997, va recordar ahir la Biblioteca Nacional.

En les cartes manuscrites i mecanografiades dirigides a Montané, Bolaño comenta possibles publicacions de la seva obra, parla d'editorials, escriptors, visites rebudes, concursos literaris, opina sobre textos d'altres autors, de com porta les seves novel·les i d'altres assumptes tan íntims com la seva situació residencial, les seves amistats o l'evolució de la seva malaltia.

Es conserva a més un nombre important de sobres que asseguren la procedència i destí de les cartes de l'escriptor que va viure a Girona i Blanes.

A l'epistolari s'hi uneixen set cartes fotocopiades que informen sobre les activitats de Roberto Bolaño en l'últim any de la seva vida a Mèxic D.F., així com 14 pàgines d'apunts manuscrits sobre Purgatorio de Raúl Zurita i un altre text d'una pàgina, escrit per les dues cares, titulat Sobre el caso Zurita.

En l'adquisició s'inclou a més un escrit, amb anotacions, per a una antologia de poesia del moviment Hora Zero, que apareix a l'anvers d'un foli, escrit també per les dues cares, en el qual figura una petita narració: «Vaig somiar que començaven a morir els adolescents». El material adquirit és de gran interès per a la Biblioteca Nacional d'Espanya (BNE) pel fet que, malgrat que Bolaño és un dels autors més influents en la literatura actual i universal, no comptava amb cap autògraf de l'autor en els seus fons.

A més, indica la BNE, l'epistolari té un significat personal i literari molt interessant per als estudis sobre l'autor i la seva incorporació a la col·lecció d'autògrafs contemporanis de la biblioteca permetrà investigar altres aspectes de l'obra literària de Bolaño.