El Bòlit, el Centre d'Art Contemporani de Girona, tindrà una tercera sala situada al barri vell de la ciutat. Segons va explicar la directora del centre, Carme Sais, l'espai s'especialitzarà en exposicions audiovisuals, amb la fotografia com a disciplina principal.

Sais també va apuntar que la sala permetrà recuperar la biblioteca i l'arxiu d'art contemporani de l'antiga Fundació Espais, que seran d'abast públic, i va voler remmarcar «la gran rendibilitat educativa» que tindrà per als veïns de la ciutat.

A més, la directora va assegurar que l'espai «ajudarà molt els artistes joves», ja que permetrà que els creadors puguin exposar les seves obres sense haver de rècorrer a sales privades.

En aquest sentit, el regidor de Cultura, Carles Ribas, va explicar que l'espai «serà una plataforma articuladora pels artistes més joves», tot i que va matitzar que «també s'hi exposaran obres d'artistes reconeguts».

Ideal per a la fotografia

De fet, el regidor va definir la sala com «un espai de creació de l'art contempoani que un dia s'exposarà en museus», i va apuntar que el disseny de la sala -que compta, per exemple, amb porticons per jugar amb la llum- és ideal per a l'exposició de fotografies.

Abans d'acabar la seva intervenció, Ribas va reconèixer que l'adquisició de la sala era «la culminació d'un encàrrec de l'alcaldessa», i va assegurar que l'objectiu és «ser un referent a Catalunya».

Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va reconèixer que està «encantada de formalitzar la gestió de l'espai» perquè «feia temps que buscaven un punt de cohesió cultural al barri vell», i va insistir en la idea de convertir la sala en «un punt de trobada que servís als veïns i que els hi permetés recuperar la plaça del Pou Rodó».

El local en qüestió va ser creat l'any 2000 i va servir de seu de la fundació Espais d'art contemporàni, que anteriorment tenia la seu al carrer Lorenzana.

Un lloguer de sis anys

Jordi Vidal, fundador d'Espais, va morir i la seva empresa del sector immobiliari, Progrup, va fer fallida durant la crisi.

Els locals del centre d'art contemporani van passar a mans de La Caixa, a través de la immobiliària Servihabitat, que ara ha acordat un contracte de lloguer amb l'Ajuntament de Girona per a un període de 6 anys.

El centre de la plaça del Pou Rodó serà la tercera sala del Centre d'Art Contemporani, que ja disposa de dos espais més, la Sala Fidel Aguilar, a la Rambla de la Llibertat, i el Bòlit Sant Nicolau, a la plaça de Santa Llúcia.

Des de la seva inauguració el 2008, més de 240.000 usuaris han visitat les seves exposicions i més de 26.000 persones han participat a les seves activitats.

De fet, amb 47.934 visitants el 2016, el Bòlit és el tercer equipament d'art contemporani més visitat de Catalunya, només superat pel Museu d'Art Contemporani de Barcelona i el Museu Nacional d'Art de Catalunya, segons fons municipals.