Centenars de melòmans van convertir en tot un èxit la projecció en pantalla gegant d' Il Trovatore a moltes de les localitats gironines, quasi una trentena, que van subscriure una iniciativa del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, que en total van seguir més de 100.000 persones en les 166 poblacions inscrites.

Els organitzadors del festival Portalblau de l'Escala van estimar en més de 600 els assistents a la transmissió en viu de l'òpera de Verdi a la fresca del divendres a la nit. L'espectacle es va veure a La Punta, a tocar del mar. A Blanes, més de 400 persones van assistir a l'espectacle, que es va projectar a la plaça Verge Maria, al centre de la vila, convertit en platea del Gran Teatre del Liceu per una nit.

A Catalunya s'han adherit a l'experiència més d'un centenar de municipis, als quals s'han afegit 11 poblacions espanyoles. En total, es tracta de166 pobles i ciutats que van poder gaudir simultàniament de l'òpera, un 15% més respecte a l'edició de 2016.

A més, el Liceu va mantenir quatre localitzacions a la ciutat de Barcelona, i va tornar a apostar per l'Arc de Triomf per segon any consecutiu com a emplaçament principal, des d'on es va emetre un programa especial en directe.

Les poblacions gironines que hi van participar van ser Alp, Bellcaire d'Empordà, Boadella i les Escaules, Breda, Cadaqués, Caldes de Malavella, Calonge, Castellfollit de la Roca, Fontanilles, Fontcoberta, Girona, la Cellera de Ter, la Vall d'en Bas, Llambilles, Lloret de Mar, Madremanya, Mieres, Puigcerdà, Ribes de Freser, Riells i Viabrea, Ripoll, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sant Martí Vell, Sarrià de Ter, Torroella de Montgrí i Vilobí d'Onyar, a més de les esmentades l'Escala i Blanes.

Col·laboració de TV3 i TVE

TV3 i TVE col·laboren en aquesta coproducció, de manera que es va cedir el senyal televisiu a tots els municipis. A més, el Canal 33 va emetre la representació d' Il Trovatore en l'espai habilitat de l'Arc de Triomf, igual que ja es va fer en la passada edició.

L'enregistrament és una coproducció del Gran Teatre del Liceu amb la productora Jack Fébus, i es va realitzar amb vuit càmeres. L'òpera va tenir una durada total aproximada de dues hores i 45 minuts, i entre els cantants que la protagonitzen hi havia l'actor català Carles Canut.

L'any 2015 es va projectar, com a prova pilot, La traviatta a 13 poblacions catalanes. Degut a la bona acollida que va tenir, l'any passat es va retransmetre La Boheme a 121 localitats. Enguany, ha augmentat un 36,3% el nombre de municipis participants, de manera que Il trovatore de Verdi es va poder veure en pantalles gegants tant de Catalunya com de Madrid, Bilbao, Andorra, Granada, Palma de Mallorca o Las Palmas de Gran Canària, entre altres. A Madrid, per exemple, va ser un èxit, i la plaça Mayor va congregar 4.000 persones.