El ceramista català Josep Mates ha participat en un pla a l'Equador per transmetre la tècnica d'elaboració de la terrissa negra tradicional empordanesa, que permet elaborar uns filtres d'aigua de baix cost, els quals serveixen per purificar l'aigua i, segons els experts, poden reduir les diarrees infantils, principalment víriques, en zones poblades on l'aigua potable és escassa.

Acompanyat de la doctora en microbiologia Laura Guerrero, Josep Mates va presentar divendres al Museu Terracotta de la Bisbal l'experiència Filtres d'aigua de ceràmica negra. De Fonteta a l'Ecuador.

A principis d'aquest 2017 es va dur a terme una campanya de micromecenetage a través de la plataforma Goteo, que va recollir 4.400 euros. La campanya va servir per fer arribar aquesta nova tecnologia a la localitat de Pifo, situada a la província de Pichincha, a Equador.

Un cop a Equador, Josep Mates va col·laborar amb una empresa local de filtres ceràmics, Horeb Agua de Vida, supervisant la construcció d'un forn de terrissa negra, i ensenyant als ceramistes locals com es porta a terme el procés d'elaboració i cuita d'aquests filtres de baix cost. També va impartir tallers per als escolars de la zona per tal de poder promocionar la ceràmica tradicional del territori. A més, durant la seva estada es van realitzar cuites i els filtres es varen donar a famílies sense accés a aigua potable.

Aquestes famílies rebran un seguiment d'un any per conèixer l'ús i l'impacte en salut dels seus nens a càrrec de la mateixa Laura Guerrero. Guerrero, doctora en microbiologia ambiental i biotecnologia per la Universitat de Barcelona, ha treballat en una tesi enfocada a la millora d'aquesta tecnologia de purificació d'aigua. La biòloga havia treballat prèviament en contextos similars a Haití, Txad i Sudan del Sud.

Mates té més de 25 anys d'experiència en el sector i ell va ser qui va proposar l'experiment.

L'acte va ser presentat pel conservador del museu, Xavier Rocas, i la cloenda va ser a càrrec dels alcaldes de la Bisbal i Forallac, Lluís Sais Puigdemont i Josep Sala Leal, respectivament.