El cens d'entitats de foment de la llengua catalana ha crescut un 5% aquest 2017 i ha assolit la xifra de 198 entitats, 150 de les quals són associacions i 48 són fundacions, segons va comunicar ahir el Departament de Cultura.

Enguany s'han incorporat al cens 19 entitats noves. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar ahir la resolució amb les entitats que formen part del cens, que agrupa entitats de tots el territoris de parla catalana que impulsen activitats per promoure actituds positives envers el català o per incrementar-ne el coneixement o l'ús des dels seus àmbits d'actuació.

Les donacions a aquestes entitats desgraven en l'impost sobre la renda de les persones físiques. L'any 2016 més de 98.500 persones van desgravar per donacions al cens i 59 entitats van rebre donacions.

Les 198 associacions del cens sumen més de 700.000 socis, un nombre indicatiu de la vitalitat del teixit associatiu i del seu compromís amb el foment de la llengua catalana, segons destaca el Departament.

Les diferents entitats tenen àmbits d'actuació ben diversos: 100 treballen en l'àmbit cultural; 32 en l'àmbit empresarial, laboral i professional; 21 en integració social; 19 en l'àmbit foment de la llengua; 17 en l'àmbit de joves, lleure i esport i 9 en ciència i tecnologia.

El cens inclou entitats ubicades en les diverses divisions administratives dels territoris de parla catalana. La major part, 186, estan ubicades a Catalunya però també n'hi ha 4 al País Valencià, 2 a l'Aragó, 2 a les Illes Balears, 1 a Andorra, 1 a França i 2 a Itàlia.

L'entitat més veterana és la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, que es va crear el 1770.