Representants del sector audiovisual català van demanar ahir al Parlament de Catalunya que tingui el «valor» i el «coratge» per tornar a aprovar un nou cànon digital després de la suspensió de la taxa per part del Tribunal Constitucional espanyol.

El sector reclama als polítics que, mentre no es pugui aprovar la nova taxa, es mantingui el pressupost i les dotacions econòmiques previstes pel cànon per evitar el «col·lapse» del món audiovisual.

«És terrible perquè hem dedicat molts diners a projectes dissenyats per rebre una sèrie d'ajuts amb què comptàvem», va lamentar el president de la Federació d'Associacions de Productors (PROA), Raimon Masllorenç.

Representants de bona part de la indústria audiovisual van lliurar una carta a la presidenta del Parlament, al president i el vicepresident de la Generalitat i al conseller de Cultura.

Masllorenç va lamentar que s'hagi polititzar «un tema que no calia polititzar» i va dir que la taxa s'ha «tombat» per motius «polítics». Per això, demanen que el Parlament «torni a treballar» amb un cànon «gairebé idèntic» ja que el que hi havia estava «pràcticament clonat» d'altres existents en països europeus.

El president de PROA va explicar que pel sector la situació és «terrible» perquè treballa amb molta previsió per dur a terme projectes que requereixen temps i que, si es perden els diners amb què comptaven, podrien anar «2 o 3 anys enrere».

En aquest sentit, la presidenta de l'Acadèmia de Cinema Català, Isona Passola, es va mostrar optimista i va dir que els polítics els han dit que «sí» que actuaran i que «ràpidament» crearan una nova taxa. Segons Passola, les institucions són «conscients» de la gravetat per la situació. La també productora i guionista va recordar que hi ha projectes «començats» i d'altres que «han de venir» i inversions «fetes» i va insistir que un país «no es pot quedar» sense la seva indústria audiovisual perquè és allò que «ensenyem al món».