L'actor i dramaturg Sam Shepard va morir dijous passat als 73 anys per complicacions derivades de l'esclerosi lateral amiotròfica, la malaltia neuronal que patia, segons va informar ahir un portaveu de la família. Segons va indicar el New York Times, Shepard va morir a la seva residència de Kentucky (EUA) després d'una llarga carrera en la qual va destacar com un dels escriptors d'obres de teatre més prominents del moviment Off Broadway, produccions teatrals independents a Nova York.

Shepard, que va ser parella durant 27 anys de l'actriu Jessica Lange, va ser l'autor de l'obra Nen enterrat, que va rebre el Premi Pulitzer el 1979, i va estar nominat a un Oscar com a millor actor secundari pel seu paper en el llargmetratge Elegidos para la gloria. Shepard estava considerat com una de les veus més originals de la seva generació, especialment pel seu retrat del costat més fosc de la família nord-americana i els problemes d'identitat de matrimonis, germans o amants.

Va ser nominat a més a altres dos premis Pulitzer per True West i Bojos d'amor, dues obres el èxit les va portar a produir-se més tard a Broadway, i va ser coautor del guió del lloat film Paris, Texas. Shepard no va trigar a rebre bones crítiques després d'iniciar la seva carrera com a dramaturg, i ja el 1965 va rebre un premi Obie per Chicago i Icaru's Mother, i per Red Cross i La Turista el 1966.

També va destacar com a intèrpret i va participar en nombroses pel·lícules, com L'informe Pelicà, Magnòlies d'acer, Agost, Mud o Black Hawk derrocat. Un dels seus últims treballs va ser en el paper de Robert Rayburn en la sèrie Bloodline de Netflix.

El 1969 es va casar amb la també actriu O-Lan Jones (que figura en molts crèdits com Olan Shepard), amb la qual va tenir al seu primer fill, Jesse, i de la qual es va divorciar el 1984. Abans, el 1982 va iniciar un romanç amb l'actriu Jessica Lange, de la qual seria parella més de 27 anys i amb la qual va tenir dos fills, Hannah i Walker.