L'Aragó confia encara en la devolució dels béns del patrimoni històric artístic del monestir de Sixena, encara que considera imprescindible l'auxili de les forces públiques de l'ordre per a la seva sortida de Catalunya, davant la negativa de la Generalitat a complir amb la sentència que ordena el seu retorn.

Vençut dilluns a les 22.00 hores el termini donat per la titular del Jutjat de Primera Instància número 1 d'Osca per al lliurament de les 44 peces reclamades, el director general de Cultura del Govern aragonès, Ignacio Escuín, va comparèixer ahir davant els mitjans de comunicació per expressar la seva convicció d'un retorn aviat dels béns.

Escuín es va mostrar confiat en una resposta de la jutge davant l'incompliment del Govern català de l'ordre judicial de devolució, encara que ha admès desconèixer si habilitarà un dia d'agost per resoldre el conflicte o esperarà fins al mes de setembre.

El responsable institucional va destacar que els tècnics del Govern aragonès van esperar a Sixena des de les 08.00 hores de dilluns al matí fins a les 22.00 hores el retorn de les peces o «alguna comunicació» per part de la Generalitat, que «no es va produir».

El Museu de Lleida va obrir ahir les seves portes amb normalitat, exhibint les 44 peces que es reclamen per part d'Aragó. Per ara, la intenció és esgotar la via judicial per evitar que les obres d'arts siguin retornades.