Els 50 anys de publicació de Cent anys de solitud, obra mestra de l'escriptor colombià Gabriel García Márquez, seran celebrats durant quatre mesos per la Biblioteca Nacional Mariano Moreno de Buenos Aires, segons van informar ahir des del govern argentí. «És una gran satisfacció per a nosaltres que a Argentina hagin pres la bandera de la commemoració», va dir la directora de la Biblioteca Nacional de Colòmbia (BNC), Consuelo Gaitán, en un comunicat.

Com a part de la celebració, la Mariano Moreno acollirà des d'avui i fins al 23 de desembre l'exposició L'any màgic de García Márquez, desenvolupada en aliança amb el Ministeri de Cultura i la BNC, afegeix el text divulgat. Durant l'exposició s'exhibirà la màquina Smith Corona amb la qual García Márquez va escriure la novel·la, el diploma i la medalla que va rebre el Premi Nobel de Literatura el 1982, va comentar el mateix Gaitán. Els objectes que formaran part de la mostra van ser donats a Colòmbia per la família del literat i aportats a l'exposició per la BNC.

La celebració a Buenos Aires comptarà amb dos conversatorios. En el primer hi participaran periodistes, investigadors i coneixedors de l'obra que parlessin sobre el llegat de Gabo.

En el segon, anomenat 50 años de Cien años de soledad, es trobaran els directors de les biblioteques nacionals de Colòmbia, Consol Gaitán, i l'Argentina, Alberto Manguel. Així mateix, el comunicat indica que en la programació hi ha la projecció de diferents pel·lícules amb guió de Gabriel García Márquez.

La importància d'Argentina en l'obra del Nobel radica que la primera edició de Cent anys de solitud va ser impresa a Buenos Aires al juny de 1967 per l'editorial Sud-americana. Així mateix, a Colòmbia es podrà apreciar un mural al·legòric de l'obra de Gabo al hall de la Biblioteca Nacional i participar en diverses activitats programades.

El mural, denominat Espejismos de Modernidad, va ser realitzat per l'artista colombià Guache i el nord-americà Gaia, amb el suport de l'Ambaixada dels Estats Units i l'Alcaldia Major de Bogotà.