Nivells de població superiors a l'any 4800 aC a Aigüestortes

Una campanya d'excavacions al Parc Nacional documenta les construccions que s'haurien construït de refugi i hàbitat

03.08.2017 | 07:25

La tercera campanya d'excavacions arqueològiques que s'ha fet aquest juliol a l'Abric d'Obagues de Ratera (Espot), al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, ha pogut documentar nivells que la seva antiguitat possiblement és superior a l'any 4800 abans de la nostra era. Les excavacions s'han fet en una petita cavitat situada a 2.300 metres d'altitud i formada per una acumulació de grans blocs de granit.

Al llarg dels diferents períodes documentats en campanyes anteriors s'aprecien els arranjaments, amb petites construccions, que es van dur a terme per adequar aquest espai com a lloc de resguard, refugi i hàbitat i la seva ocupació. Fins ara els treballs havien permès documentar una extensa seqüència arqueològica a l'abric, amb ocupacions d'època contemporània, d'inicis de l'edat mitjana (s. VI-VII) i prehistòriques (amb diverses fases compreses entre el 530 i 2800 ANE).

Entre les restes localitzades en aquesta campanya d'excavacions hi destaquen nivells amb murs d'arranjament, fogars i abundant material, com ara ganivets de sílex, puntes de fletxa o restes de treball sobre matèries lítiques, material exogen al territori, algunes de les quals provinents de centenars de quilòmetres de distància.

A falta d'analítiques dels materials recuperats aquest jaciment aporta ja informació important al voltant de l'ocupació i l'explotació dels medis d'alta muntanya durant la prehistòria, especialment durant les èpoques que es coneixen com a neolític i edat del bronze i del ferro. Encara resten per realitzar les analítiques dels materials recuperats, com ara les anàlisis de carboni 14, les anàlisis del material lític, ceràmic o sedimentològic.

L'any 2016 una recerca liderada per la UAB va documentar i mapejar 344 vestigis arqueològics al Parc Nacional d'Aigüestortes, mitjançant tècniques de prospecció de la superfície. Els resultats van revelar un territori molt humanitzat, ocupat des de fa més de 10.000 anys, amb la majoria de registres per sobre dels 2.200 metres d'altitud.

Les excavacions a l'Abric d'Obagues de Ratera s'insereixen dins la recerca arqueològica que, de manera ininterrompuda des de l'any 2004, el Grup d'Arqueollogia d'Alta Muntanya duu a terme a l'interior del Parc Nacional. La campanya actual s'insereix dins de diversos projectes de recerca I+D així com de la participació del mateix Parc.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Recuperen més restes humanes d´un neandertal a la cova de les Teixoneres

Recuperen més restes humanes d´un neandertal a la cova de les Teixoneres

Els investigadors han trobat un molar en el jaciment de Moià on l'any passat es va descobrir una...

Música de cambra, piano i cant en la nova edició del cicle Concerts d´Aro

Música de cambra, piano i cant en la nova edició del cicle Concerts d´Aro

El pianista alemany Severin Eckardstein, el Quartet Maig i el Cosmos Quartet són els tres...

«Estiu 1993», una de les tres pel·lícules preseleccionades per als premis Oscar

«Estiu 1993», una de les tres pel·lícules preseleccionades per als premis Oscar

L'«opera prima» de la directora Carla Simón, rodada l'any passat a la Garrotxa, competirà per...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema